Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукашенко виявився сміливішим за Кучму

Середа, 8 вересня 2004, 10:41
Президент Білорусії Олександр Лукашенко підписав указ про проведення 17 жовтня референдуму з питання про внесення змін до Конституції країни.

У вівторок Лукашенко виступив з телезверненням до білоруського народу.

"Питання на референдум виноситься одне: чи дозволяєте Ви першому президенту республіки Лукашенку брати участь як кандидату у президенти у виборах глави держави, і чи приймаєте Ви частину 1 статті 81 Конституції в наступній редакції: президент обирається на 5 років безпосередньо народом на основі загального вільного, рівного, прямого виборчого права при таємному голосуванні", - заявив Лукашенко.

"Чому 17 жовтня відбудеться всенародний референдум? Як ви знаєте, в цей день пройдуть вибори до білоруського парламенту - це велика політична і відповідальна кампанія", - сказав Лукашенко.

З його слів, вибори "як мобілізують, гуртують суспільство, так і відволікають його від насущних проблем".

"Щоб уникнути такого відволікання, не відривати вас від виконання задач, що стоять перед вами, вирішено сумістити вибори і референдум", - заявив глава держави.

Більше того сказав він, "ми зможемо уникнути додаткових витрат, об'єднавши ці два заходи".

"Як і обіцяв вам раніше, у разі мого рішення про участь в президентських виборах 2006 року я обов'язково пораджуся з вами і попрошу вашого дозволу. Я так і чиню", - заявив Лукашенко.

"Я не став розігрувати різні схеми і комбінації, дію чесно і, як завжди, відкрито. А ви, коли я вас просив, завжди мене підтримували. І саме завдяки повному взаєморозумінню між главою держави і народом ми досягли певних результатів у нашому розвитку", - підкреслив президент Білорусії.

Президент запропонував пригадати ситуацію в країні 10-річної давності: "Криза, підприємства працювали 2-3 дні в тиждень, середня зарплата становила 20-25 доларів, пенсіонери по півроку не отримували пенсії, набирав силу процес руйнування народного господарства".

При цьому Лукашенко підкреслив, що він "далекий від того, щоб стверджувати, що все робилося правильно".

"Але ми відвели країну від провалля, країна стала на шлях творення, живучи власним трудом, не влазячи в борги. Всі найбільші підприємства працюють на повну силу, їхня продукція запитана і на Сході і на Заході. Ми розширили білоруські позиції на найпрестижніших сегментах світового ринку", - зазначив глава білоруської держави.

Лукашенко також звернув увагу на неухильне зростання достатку сімей. "Середня зарплата до кінця року становитиме 200 доларів, а в наступному, я обіцяю, 250 доларів. Зростуть пенсії, ми підвищимо стипендії, зросте підтримка багатодітних сімей, особливо в плані отримання житла", - заявив президент.

На думку білоруського лідера, "країна вийшла на рубежі, з яких реальним є вирішення масштабних задач". Він при цьому висловив побоювання, що без нинішньої "команди президента" "вся робота заглохне".

"Білорусія - дуже вразлива, вона притягає до себе жадібні погляди зі всіх боків", - зазначив глава держави. При цьому він підкреслив, що "добре бачить людей, які риють землю, щоб у 2006 році прийти до влади".

"Знаю де, і під які обіцянки вони беруть гроші. Якщо вдасться висунути підгодовану людину, вони отримають білоруські заводи і фабрики, білоруську землю", - переконаний глава держави. При цьому він підкреслив, що народ йому "поставив обов'язком зробити Білорусію чистою, багатою і красивою".

"Я всі ці роки з трепетом несу на руках цю крихку кришталеву посудину - Білорусію. Ми б не хотіли, щоб ця чистота і створена нами краса потрапила до рук безвідповідального політика", - сказав Лукашенко, звертаючись до білоруського народу.

Лукашенко був обраний президентом Білорусії в липні 1994 року, набравши у другому турі виборів глави республіки 80,4% голосів виборців.

9 вересня 2001 року Лукашенко був переобраний на другий термін, набравши в першому турі президентських виборів 75,6% голосів виборців.

У Конституції Білорусії записано, що одна й та ж особа може бути президентом не більш двох термінів.

Як відомо, наприкінці 2003 року Конституційний суд України дозволив Леоніду Кучмі балотуватися на виборах президента, однак він не висунув свою кандидатуру.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...