Відрив Ющенка від Януковича не скорочується

Четвер, 9 вересня 2004, 15:08
У вересні соціологи зафіксували стабільність рейтингів кандидатів у президенти Віктора Ющенка й Олександра Мороза, а також зростання рейтингу Віктора Януковича і падіння рейтингу Петра Симоненка.

Як повідомив на прес-конференції в четвер голова правління Українського інституту соціальних досліджень Олександр Яременко, про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного УІСД і центром "Соціальний моніторинг".

Рейтинг Януковича почав зростати, починаючи з травня нинішнього року – у тому місяці за Ющенка були готові проголосувати 33%, за Януковича - 29%, а у вересні - 38% і 33% відповідно.

Таким чином, за останні місяці рейтинги основних двох кандидатів змінюються, однак різниця між ними залишається практично постійною - 5-6%, констатують експерти.

Якби президентські вибори відбулися наступної неділі, за Ющенка проголосували б 30,1% опитаних, Януковича - 27,2%, Симоненка - 7,8%, Мороза - 5,9%, Наталю Вітренко - 1,3% і Анатолія Кінаха - 0,8%.

Всі інші 20 кандидатів, відповідно до результатів опитування, разом набрали б 1,6%. Проти усіх проголосували б 5,5% опитаних, не визначилися з відповіддю - 19,8%.

Таким чином, на сьогоднішній день є два реальних, потенційних кандидати, які можуть претендувати на перемогу у виборах, і "третьої сили" немає, підкреслив Яременко.

Він також повідомив, що протягом року рейтинг Ющенка збільшився з 21% до 30%, Януковича - з 9% до 27%, при цьому Мороз набирає 5-7% "у будь-яку пору року". Зниження рейтингу Симоненка з 12% до 7,8% соціолог пояснив загальним падінням кількості прихильників комуністичної ідеології.

Відповідно до результатів опитування, у другому турі за Ющенка проголосували б 38% респондентів, за Януковича - 33%, проти обох - 13%, вагалися з відповіддю - 16%.

Відповідно до результатів опитування, 62% респондентів упевнені в тому, що прийдуть на вибори, 24% опитаних скоріше прийдуть, ніж не прийдуть, не визначилися з відповіддю 7% учасників опитування.

У той же час виборці вважають, що виборча команда Януковича проводить більш активну діяльність, ніж команда Ющенка.

Відповідно до опитування, передвиборчу команду Януковича вважає активною 81% опитаних, неактивною - 17%, команду Ющенка - відповідно 71% і 27%.

Опитані вважають, що діяльність команд і штабів інших кандидатів не досить активна.

Значна активність виборчої команди Ющенка відзначається у Києві і центральних регіонах. Якщо порівнювати оцінки активності штабів і передвиборчих команд, то можна побачити, що тільки кияни вважають майже однаковою активність з боку місцевих організацій обох кандидатів.

Респонденти також вважають, що тільки в західному і центральному регіонах інтенсивність діяльності передвиборчих організацій Ющенка перевищує активність місцевих команд Януковича. Жителі інших регіонів України вважають передвиборчу діяльність на місцях більш активною з боку команди Януковича.

<і>Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень і центром "Соціальний моніторинг". Дослідження проводилися з 1 по 4 вересня у всіх регіонах України, було опитано 2018 респондентів

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Розрив між Ющенком і Януковичем – 7%

Ющенко шість разів визнав рекламу за Януковича незаконною

Читайте також новий розділ "Української правди", присвячений виборам президента: чому "Віагра" підтримує Януковича, хто назвав Кучму "хитрим гравцем у преферанс", скількох людей загітували біг-морди, де з'явилося гасло "Росія плаче – Янукович скаче" та яку велику гру затіяв Медведчук.

Читайте також новий розділ "Української правди", присвячений виборам президента: чому "Віагра" підтримує Януковича, хто назвав Кучму "хитрим гравцем у преферанс", скількох людей загітували біг-морди, де з'явилося гасло "Росія плаче – Янукович скаче" та яку велику гру затіяв Медведчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...