Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин не буде підраховувати голоси за кандидатів

Понеділок, 4 жовтня 2004, 19:52
Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з моніторингу за дотриманням виборчого законодавства під час виборів президента України не має наміру і не буде проводити паралельний підрахунок голосів під час голосування 31 жовтня 2004 року.

Про це в інтерв'ю журналістам повідомив глава комісії, голова Верховної Ради України Володимир Литвин по завершенню засідання комісії в понеділок.

"Комісія в день виборів буде брати участь у голосуванні. Члени комісії, у яких є свої симпатії, будуть вболівати за своїх симпатиків, інші, у яких немає симпатій, будуть відпочивати", - сказав Литвин.

"Жодним чином комісія не буде брати на себе функції ЦВК. Це принципово", - заявив Литвин, нагадавши, що комісія проводить моніторинг і контроль у рамках парламентських повноважень.

У той же час Литвин повідомив, що Верховна Рада України в п'ятницю заслухає інформацію профільних комітетів і відомств про забезпечення виконання виборчого законодавства в частині рівного доступу кандидатів у президенти України до ЗМІ усіх форм власності.

Парламентарії заслухають звіти Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також комітету Верховної Ради України з питань свободи слова й інформації, повідомив Литвин.

За його словами в понеділок учасники засідання комісії розглянули дане питання і заслухали інформацію Держтелерадіо, Нацради, а також керівника робочої групи спеціальної комісії Романа Зварича, який займався підготовкою цього питання.

Крім того, своє бачення даної проблеми на засіданні комісії виклав глава парламентського комітету з питань свободи слова й інформації Микола Томенко.

Крім того, з інформацією про роботу тимчасової спеціальної комісії виступить її секретар Михайло Мельничук (фракція СПУ). На наступному засіданні комісії 18 жовтня планується розглянути питання про готовність до організації проведення голосування по виборам президента 31 жовтня 2004 року, а також про практику розгляду скарг учасників виборів.

Литвин також підкреслив, що в понеділок на комісії не обговорювалося питання про заяви лідера Народно-демократичної партії Валерія Пустовойтенка про напад на видавництво "Новий друк", а також про заяву представників фракції "Наша Україна" і БЮТ, що стосується друку фальшивих листівок, спрямованих проти Віктора Ющенко.

Він нагадав, що на погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп у керівництва парламенту ці депутати і, зокрема, представники "Нашої України" обіцяли передати відповідні матеріали в комісію, однак поки ці матеріали не надходили.

Спікер запевнив, що коли одержить відповідні матеріали, то направить їх до Генпрокуратури і МВС із пропозицією розглянути, вжити відповідних заходів і проінформувати Верховну Раду про результати розслідування.

Як повідомив журналістам прес-секретар спікера Ігор Сторожук, на засіданні також обговорювалося питання про направлення у ПАРЄ й ОБСЄ звернення, у якому були б викладені аргументи з приводу переносу розгляду змін до закону про вибори президента України на післявиборний період.

Необхідність аргументації пов'язана із широким обговоренням за межею питання про недопущення недержавних організацій до спостереження за виборами.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування