Бандити розлютилися, коли дізналися, що студенти в Донецьку готують "грузинський варіант"

Середа, 6 жовтня 2004, 14:42
Викрадення у Донецьку активістів руху "Студентська хвиля" Олександра та Тетяни Батраків пов'язано із політикою.

Про це заявив координатор "Студентської хвилі" Андрій Фіщук у середу на прес-конференції, передає прес-служба центрального штабу Ющенка.

Нагадаємо, що від викраденого студента Донецького національного університету Олександра Батрака, шантажуючи тим, що зґвалтують його сестру Тетяну, зловмисники вимагали інформацію про діяльність ініціативи "Студентська хвиля".

Їх цікавили подробиці діяльності Олександра, коротка інформація про суть проекту, при цьому "старшого" найбільше цікавила фінансова частина проекту, конкретні списки агітаторів, імена керівників.

Невідомих також цікавили можливі дії студентського руху у випадку фальсифікації виборів з боку влади. Коли Олександр сказав, що як захід впливу планується масовий вихід студентів на вулиці, вони "дуже обурилися та розлютилися".

Також, одягнувши на Олександра наручники та поліетиленовий пакет, примушували писати "заяву на ім’я прокурора Донецької області" та викласти повністю його діяльність у вільній ініціативі "Студентська хвиля".

Бандити мали досьє з біографіями та "характеристиками" Олександра та інших активістів "Студентської хвилі" в Донецькій області.

Хлопець вважає, що цю інформацію, найімовірніше, давали з університету (фотокартка з "досьє" – це збільшене фото, яке здавав Сашко для отримання студентського квитка).

Олександр також відзначив, що злочинці користувалися бандитським жаргоном, один одного звали кличками, проте їхній "старший" вів допит достатньо професійно, таким собі методом "батога та пряника". Весь допит записувався на відео.

Все супроводжувалося погрозами і залякуваннями, та фразами: "Ти хоч розумієш, з ким ти зв’язався?", "Ти ж на Ющенка працюєш". Зловмисники погрожували Олександрові "фінками", сталевим ціпком, завдаючи йому ударів.

За 15 хвилин до приміщення прибув "старший", який віддавав вказівки. На питання Олександра, чи представляють ці люди якісь служби, він відповів, мовляв, ми – бандити, злочинці.

Хлопцю повідомили, що у цій самій будівлі вже перебуває його сестра і дали зрозуміти, що в його та її інтересах "розповісти все", бо інакше її зґвалтують.

Близько четвертої години ранку Олександра та Тетяну відвезли назад у місто, де вони звернулися до правоохоронців. У міліції молодим людям дали зрозуміти, що їхнім свідченням не особливо вірять, оскільки "не бачать реальних цілей того, що сталося".

При цьому судмедексперт заявив Олександру: "Я Ющенка не люблю, так що не чекай нічого хорошого", і відмовився фіксувати деякі явні ознаки побиття.

Як результат, документів про судмедекспертизу досі немає, кримінальна справа відкрита по ст.296 ч.2 "Хуліганство з особливою цинічністю".

Координатор "Студентської хвилі" Андрій Фіщук повідомив, що в Донецьку існують екстремістські організації, такі як Партія націонал-патріотів, яка підтримує тісні зв’язки з фашистським рухом Росії - РНЄ.

Ця організація має завдання перешкоджати діяльності агітаторів, бити іх, забирати агітматеріали "Так! Ющенко", брати участь в провокаціях проти Ющенка та його прихильників.

"Щоденний тиск на наших агітаторів, безперечно, є. І як у Донецьку, так і в Макіївці та Маріуполі. Він іде від тих людей, які демонструють свою симпатію до кандидата від влади Януковича, від людей, задіяних в студентських профспілках, які залучені до передвиборної кампанії Януковича", - додав Фіщук.

Читайте також:

У Донецьку студентів за Ющенка побили і ледь не згвалтували

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування