У офісі Ющенка думають, що Путін не підтримує Януковича

Четвер, 7 жовтня 2004, 11:39
Заступник керівника кампанії Ющенка Анатолій Гриценко стверджує, що Росія не впевнена в перемозі Януковича, тому стоїть осторонь серйозної його підтримки.

Про це Гриценко заявив в інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі.

"Путін, і його оточення розуміють, що надто мізерні шанси Януковича на перемогу. Росія не хоче опинитися в ситуації, в якій вона опинилася, наприклад, з Грузією, коли змушена була налагоджувати відносини з людиною, яку вони, власне, не підтримували на виборах", - сказав він.

Гриценко додав, що попередньо планувалася поїздка Путіна і навіть Патріарха Алєксія на відкриття Лаври у Донецькій області. "Але вона не відбулася - і це, вочевидь, також вияв позиції", - вважає Гриценко.

Гриценко також вважає, що керівництво Росії розуміє, що за будь-яких умов лідер України буде змушений ефективно і взаємовигідно працювати з Росією. У зв’язку з цим Гриценко нагадав, що саме під час прем'єрства Віктора Ющенка збільшився товарообіг між Україною та Росією. "До нього він лише падав", - сказав він.

"Саме тому прозорість і нормальна практика, коли даються обіцянки і виконуються, – це те, що вони бачать в Ющенкові. Я думаю, що вони будуть з ним нормально працювати".

"Я гадаю, для Росії головне, щоб був "договороздатний" лідер України, який тримає своє слово і не дає порожні обіцянки", - сказав Гриценко.

"Я думаю, що вони вже наїлися негативного досвіду у відносинах з Кучмою. Бо було багато обіцянок і в 1994 році, і в 1999 році, - і нічого з того, що очікувала Росія, не було зроблено", - сказав Гриценко.

"Так само й зараз вони сприймають з посмішкою будь-які заяви Януковича – чи то стосовно другої державної мови в Україні, чи то стосовно подвійного громадянства – вони розуміють передвиборчий контекст, і навіть сам Янукович потім з'їхав з цих тез під тиском Кучми", - прокоментував він останні заяви Януковича.

На думку Гриценка, "Януковича, вочевидь, не бачать президентом, і будь-які заяви його можуть сприйматися так само як заяви Романа Козака чи Олександра Яковенка, чи ще когось із кандидатів".

Щодо слів про можливий розкол України на Схід та Захід Гриценко зауважив, що об’єктивних передумов для цього немає. "Ми, як кажуть, "проїхали" той етап, коли Україну ділили на дві частини", - сказав він.

Гриценко зауважив, що "люди в усіх регіонах (...) хочуть нових робочих місць, високих зарплат і пенсій, стабільних цін і рішучої боротьби із корупцією".

"Це об'єднує усі українські регіони, і саме із такими лозунгами пішов на вибори Ющенко. Щодо Донецька, Харкова чи інших областей, де рівень підтримки Ющенка зараз нижчий, ніж нам би хотілося, то питання лише у тому, чи дадуть можливість Ющенку донести правду про себе і про плани, які закладені у його програмі".

"І я думаю, що нам вдасться це зробити досить переконливо", - сказав Гриценко.

Щодо можливої ролі силових структур у виборах Гриценко зауважив, що "у нормальній державі силові структури стоять осторонь політики, осторонь економіки".

"У будь-якій цивілізованій країні, якби міністр внутрішніх справ дозволив би собі заяву, що у разі перемоги Януковича вся міліція питиме горілку три дні, - він би вилетів із уряду наступного дня. Якщо не сам, то його б змусили це зробити", - сказав Гриценко.

"Оцінку дій свого міністра Янукович не зробив, не зробив її і президент. Натомість ми бачимо постійно перепони, які чинять силові структури і, насамперед, міністерство внутрішніх справ у веденні виборчої кампанії", - додав він.

На питання щодо можливих заяв про новий поворот касетного скандалу, про який в ефірі "5 каналу" говорив екс-міністр оборони Євген Марчук, Гриценко припустив, що це можуть бути заяви, які планує зробити Микола Мельниченко у Варшаві.

В них Мельниченко збирається звинуватити і тих, хто фігурує у касетному скандалі, і тих, хто використовував факт прослуховування президентського кабінету у своїх політичних цілях.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...