Голова ЦРУ взяв українця в радники

Четвер, 7 жовтня 2004, 15:59
Новий директор ЦРУ Портер Ґосс призначив своїм старшим радником Михайла Костіва – американця українського походження.

До останнього часу Костів працював у комітеті з питань розвідки Палати представників Конґресу США, який очолював тоді ще конґресмен від штату Флорида Ґосс.

Як повідомляє радіо "Свобода", після відставки Тенета та затвердження Ґосса новим директором ЦРУ Костів отримав пропозицію стати виконавчим директором розвідуправління.

"Вперше американець українського походження міг стати третьою особою в американській розвідці. Однак цьому перешкодила одна-єдина публікація в газеті "Вашинґтон Пост", - зазначає "Свобода".

Через два дні після оголошення його кандидатури у "Вашинґтон Пост" з’явилося повідомлення, що двадцять три роки тому Костіва затримала поліція за дрібну крадіжку.

Як пише газета, багато хто у ЦРУ виявився проти швидких кадрових змін, які намагається здійснити новопризначений директор розвідки. Тому компрометувальну для Костіва інформацію "злили" журналістам "Вашинґтон Пост".

За інформацією газети, Костів намагався винести з крамниці пакунок бекону, який коштував трохи більше як два долари.

На момент затримання Костів уже десять років працював в американській розвідці. Внаслідок цього інциденту він був тимчасово усунений від роботи. А через декілька тижнів Костів написав заяву з проханням про відставку.

В обмін на неї, за твердженням "Вашинґтон Пост", ЦРУ домоглося зняття обвинувачень проти нього та знищення документальних підтверджень злочину. Після цього Костів успішно продовжив свою кар’єру вже в нафтовій корпорації.

Михайло Костів належить до третьої хвилі української еміграції, яка прибула до Сполучених Штатів після Другої Світової війни.

Останні сімнадцять років він живе поблизу Вашинґтона, де працював головним лобістом другої за розмірами нафтової компанії США – "Шеврон Тексако". Серед української громади американської столиці ім’я Костіва знають, але, за словами місцевих жителів, він не відзначався особливою громадською активністю в діаспорі.

В Україні Костів був принаймні двічі – як спостерігач на парламентських та президентських виборах 1994 року. Тоді він представляв Міжнародний Республіканський Інститут. І зараз він залишається заступником голови інституту – сенатора Джона МакКейна.

Однак, незважаючи на значні кар’єрні здобутки Михайла Костіва, для провідників українських діаспорних організацій він залишався людиною-загадкою.

І тому для багатьох у діаспорі несподіваним стало повідомлення, що новий глава ЦРУ запропонував його минулої п’ятниці на посаду виконавчого директора Управління, – як і той факт, що впродовж 1970-х років Костів працював офіцером американської розвідки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування