Отруєння Ющенка. Виступи Сергія Шевчука та Олександра Зінченка

Четвер, 7 жовтня 2004, 21:25
Звіт голови комісії з розслідування отруєння Ющенка Володимира Сівковича став перемогою прихильників Януковича.

Спочатку "Наша Україна" вимагала перенести звіт комісії, оскільки та не ознайомилася з величезною кількістю матеріалів із "Рудольфінерхаус", які надійшли тільки у четвер.

Однак, пропозиція ющенківців не пройшла. А потім депутати почули потрібний висновок, який був широко тиражований провладними ЗМІ. У зв'язку із чим "1+1" навіть пустила замість ТСН програму Піховшека "Епіцентр".

Як не складно здогадатися, опозиція там не прозвучала жодним словом. Як не було і заяви австрійців, озвученої Зінченком, про "біологічну зброю" проти Ющенка. При цьому Піховшек примовляв, що Сівкович завершив розслідування (хоча сам депутат це спростовував).

Ще до початку засідання "нашоукраїнці" заявляли, що звіт стане дискредитацією Ющенка. Соціаліст Рудьковський обіцяв якусь сенсацію. А те, що в комісії немає доказів отруєння Ющенка, було відомо одразу, бо вона не встигла опрацювати матеріали з клініки "Рудольфінерхаус" чи інших результатів експертиз щодо стану Ющенка.

Втім, незважаючи на протест 5 членів комісії, Сівкович вирішив виступати, хоча звіт не підписав жоден лікар-депутат, який входив до її складу.

Більшовики вимагали "правди" - викрити "брехуна" Ющенка. Сівкович вийшов на трибуну і почав сумбурно читати. Навіть виникла підозра, що голова комісії вперше бачив текст. Принаймні, він боявся відірватися від папірця.

Часом від викладеного в ньому просто нудило. Слова про раків, скуштованих з горілкою, коньяком і пивом, перепліталися з подробицями про суші, які три години зберігалися без холодильника, і якими "зловживав" Ющенко, приправляючи їх червоним вином.

Не було обійдено і той факт, що у Вишгороді Ющенко вирвав. Слідча комісія навіть вилучила серветку, якою він витерся після того.

Діагнози Ющенка не називалися, на його ж прохання. Зате там були слова про те, що в сечі, крові нічого підозрілого не виявлено. Аналізи в нормі. Далі про різні відомості з Австрії – "наїзд" на лікарів, які начебто двічі відмовлялися від свого діагнозу.

Фінал – слова про те, у комісії нема доказів отруєння Ющенка. Вони були сказані дуже чітко – на відміну від слів, що і спростувати цю версію комісія не може.

Отак виглядала омріяна правда кучмістів-януковичистів. Правда, її дуже затьмарив виступ заступника голови комісії Сергія Шевчука із НДП. Як сказала Юлія Тимошенко, ця людина зовсім не опозиціонер, але він не втратив "честь, совість і порядність".

Шевчук фактично знищив кожен аргумент Сівковича – від релізу "Рейтерса" до загострення старих хвороб. Сам звіт він назвав таким, що збагатив вітчизняну і світову історію фальсифікацій.

Його виступ став передвісником контрудару. Бо коли більшовики вже почали святкувати, полунала заява Зінченка – віденські лікарі вважають, що Ющенка намагалися знищити за допомогою біологічної зброї!

В умовах ігнорування цього факту провідними телеканалами, єдина надія на хатні "брехунці", які донесли трансляцію Ради до села. І на Інтернет, де можна прочитати розшифровку засідання.

Подається скорочено. Виступ Сівковича читайте в окремому матеріалі ТУТ.


 
 
СЕРГІЙ ШЕВЧУК, ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ КОМІСІЇ. Шановний Голово, шановні народні депутати.

Перш за все я хочу проінформувати вас про голосування сьогодні вранці за цей текст звіту, який нам вранці запропонував голова комісії: "за" голосувало 8 чоловік; "проти" голосувало 5 чоловік, у тому числі 3 лікаря; один висловився взяти за основу, але з послідуючим суттєвим доопрацюванням, це був також лікар. Таким чином, ніхто із лікарів не дав згоду на поширення цієї інформації чи тимчасового звіту. Це по-перше.

По-друге. Ніхто не давав права голові комісії сьогодні оприлюднювати думку про те, що після того, коли він вилив бруд на клініку, на Ющенка, на депутатів, слід припинити роботу комісії. Це не чесно і аморально!

Тепер по порядку зауважень, які мені доручено висловити від імені трьох лікарів - професорів, академіків Лободи, Сятині і Поліщука. У зв'язку з тим, що було мало часу, я буду викладати по порядку зауважень, а не по їх важливості.

Перш за все, шановний Голово, я звертаюся до вас. Ви - оперативний працівник, і у вас є досить багато речей вивчити. Коли ви говорите, що на дачі випивалася горілка, пиво і коньяк, то я думаю, всіх би цікавило, хто, скільки, і що пив. Бо я спілкувався безпосередньо з хворим, я можу стверджувати, що вживання таких напоїв, тим більше як в суші, з боку потерпіло просто не було. Я не можу це стверджувати про інших осіб, які були на таємній вечері.

Стосовно діагнозу лікуючого лікаря Шишкіна. В амбулаторній карті дійсно викладений окремих діагноз. Але, я підкреслюю, він викладений під знаком питання. Не остаточний, попередній. І в Україні, на жаль, вірного діагнозу встановлено не було.

А тепер по суті тих речей, які були у звіті. Було сказано, що результати аналізів крові і сечі знаходяться, які були здійснені в Україні, знаходяться в межах норми. Я повідомляю вам, шановні колеги, що за моїми підрахунками, я ознайомлений з попередніми аналізами, є 15 відхилень від норми. Це аналізи, зроблені в Україні.

І коли говориться, що аналіз у межах норми, і далі того ж дня Ющенко полетів до Відня, то складається враження, що він полетів на екскурсію. Насправді, по словам фахівців, у перший день була інтенсивна терапія, врятування не лише здоров'я, а життя хворого.

У письмовому звіті згадується за діагноз Ющенка 1992 року, дванадцятирічної давності. Колеги, чи коректно проектувати діагнози такої давності на нинішній стан пацієнта? Я прошу вибачення у членів президії, але вони також, ну, така доля, були не так давно в надзвичайно тяжкому стані. Чи можемо ми стверджувати, що той стан і далі проектується на нинішній час?

Якщо слідувати такій логіці голови комісії, то тоді, шановне керівництво просто недієздатне.

Наступне. Щодо прес-релізу. В клініці ми офіційно отримали за підписами керівництва клініки повідомлення, що прес-реліз стосовно прес-конференції не був підготовлений в межах клініки.

Ніхто із лікарів клініки немає ніякого авторства цього прес-релізу. Вказувалося, що він є фальшивий за своїм змістом. Посилання голови комісії в звіті на цей прес-реліз і спроба ніби оправдати "Ройтерс", який поширив цю фальшивку, також виглядає дивним, оскільки ніхто не давав повноважень виступати адвокатам цього інформаційного агентства.

Клініка австрійська не відкликала власну заяву, а зробила офіційне заперечення з підписом керівників клініки, президента і ще однієї найвищої посадової особи, де заперечувала сам факт, саме існування такої заяви. Тому не слід вводити наших колег в оману.

Клініка, я повинен сказати, не змінювала своєї позиції, вона була і зараз, і раніше однозначна. Не було відмови клініки членам комісії. Повинен повідомити, що члени комісії на протязі трьох годин безпосередньо спілкувалися з лікуючим лікарем, який показав всі аналізи, в тому числі аналіз томографії, який, вказується, ніби він не був продемонстрований.

Окрім цього, члени комісії зустрілись з президентом клініки по завершенню своєї роботи, і ним було повідомлено, що в середу о 12 годині по австрійському часу документи будуть письмово підтверджені ті, що були виявлені раніше. До речі, всі ці документи записані на аудіоплівку за згодою двох сторін і застенографовані. І вони сьогодні є як стенограма у комісії.

Не комісія зверталась до шановного нашого колеги, професора Віннічука із Києва, а, очевидно, сам голова комісії. Комісія такого рішення не приймала. І це було б дивно, якби вона прийняла, коли в складі комісії академіки і професора. А тим більш дивно звертатися, можливо, відомого в Америці, чи в Каліфорніі, чи в Сан-Франціско, а, можливо, не відомого в Україні професора Кляйна, здається, так було названо. Я радий, що голова комісії має такі пізнання в цій галузі.

Лікарі комісії вважають, що будь-яким консультуванням без огляду пацієнта, заочно, без ознайомлення результатів аналізів, обстежень і консультацій, не можуть бути в достатній мірі верифіковані, і що голова комісії не мав права вносити міркування професора Вінничука у звіт комісії.

Щодо твердження останнього, що хвороби травного тракту спричинюють розвиток мозгових ускладнень, так званої гострої метаболічної енцефалопатії, то я повинен сказати, що при огляді Ющенка у клініці члени комісії, українські лікарі, навпаки, відмічали ясну свідомість, здоровий розсудок. Хворий повністю віддавав звіт в ситуації, що сталася, і в такому стані дав дозвіл на ознайомлення з усією медичною документацією членам комісії.

Твердження професора Вінничука, що враження лицевого нерву однобічне не може бути результатом отруєння є просто некваліфікованим не лише через спірне клінічне обгрунтування, а в першу чергу через те, що невідомо, який, власне, яд мав на увазі шановний професор.

Якщо такий яд тільки один на білому світі, то тоді немає такої науки, як токсикологія. І використання головою комісії цих фрагментарних тверджень шановного професора лише ставить під сумнів його репутацію як лікаря.

Щодо обурення членів комісії поведінкою персонала клініки, це цинічна неправда. Та клініка не дала згоду на спілкування з генпрокурором, з численими працівниками різних гілок правохоронних органів, з міністром охорони здоров'я, його заступником, які чомусь опинилися в групі правоохоронців, але це їх проблема, а не проблема звіту сьогоднішнього.

Наголошу, що головний спеціаліст МОЗ з питань токсикології професор Шлапак працював в клініці разом з нами, мав можливість задати запитання, прояснити і висловити свої думки там під час спілкування.

І накінець. Голова комісії сказав наступне. Помилки та суперечливі дії клініки примушують нас сумніватися в фаховості і об'єктивності її спеціалістів. Друзі, дай Бог, щоб в Україні було побільше таких клінік, таких установ, які лише наближаються по якості. Нагадаю, що в цю клініку зверталися багато українців, в тому числі депутати Верховної Ради минулого скликання, якщо ви пам'ятаєте, з вогнестрільним пораненням голови і мозку. І результати були відмінні. І цей наш колега повернувся і працював.

Я завершую, друзі. Історія медицини - це безперервний ланцюг захворювань, отруєнь або їх поєднань. Ви знаєте, коли отруїли Сократа, він зібрав своїх учнів і розповідав їм, які хвороби отруєння. Він розповідав, як віднімаються ноги, потім отрута діяла вище - віднімаються руки, перестають працювати органи тазу, грудної клітки. І коли наступив параліч дихальної мускулатури, так закінчився останній експеримент і останнє дослідження відомого філософа.

Але те, що він встиг сказати, лишилося в арсеналі медицини, історії медицини. На жаль, звіт комісії, який запропонував голова, збагатив не вітчизняну медицину, а, на жаль, вітчизняну і світову історію фальсифікації. Спасибі.

ВАСИЛЬ ЧЕРВОНІЙ, "НАША УКРАЇНА" Скажіть, будь ласка, пане Сергію, чи вивчала комісія кривавий шлях спецлабораторій дружньої держави по отруєнню політичних діячів, починаючи з 1924 року, в тому числі лідера болгарської опозиції, відомого письменника Маркова, в тому числі із застосуванням тих хімічних речовин, які отруюють організм не через їжу, а проникають навіть через одяг. Чи ось ці досліди над людьми вивчала... спецслужб сусідньої держави вивчала комісія?

ШЕВЧУК Ні, комісія так далеко в історію не заглиблювалася. Підтверджую, що досягнення науки стосуються не лише космосу, а і токсикології також, є дуже багато самих різноманітних отруйних речовин. Сподіваємося, що вони не були застосовані. Але що стосується дружньої сусідньої держави, то теза про "Ботекс", інформація про цей препарат надійшла в комісію якраз від сусідньої держави.

ВОЛОДИМИР ЗУБАНОВ, "РЕГІОНИ УКРАЇНИ" Уважаемый Сергей Владимирович, у меня к вам вопрос как к врачу, доктору. Я как человек, который на личном опыте знаю что такое панкреотит. Я хотел бы обратить внимание, комиссия доложила только о 3 моментах различных застолий за 9 дней. Скажите как доктор к какому диагнозу еще могло привести у Виктора Андреевича вот та ситуация, когда в течение 2 месяцев вот такой режим работы при панкреотите и вот такие застолья? Мы только три слышали. Скажите как доктор, к какому еще диагнозу могло привести вот такой режим неупорядочный его жизни.

ШЕВЧУК. Так, це недолік комісії, особливо блоку правоохоронних оперативних дій, які не сказали, хто, коли, і скільки випивав. Але якщо ви вважаєте, що коли згадують померлу дружину знайомого Віктора Андрійовича і при цьому напиваються, я сумніваюся, що це відповідає дійсності.

ВАЛЕРІЙ МІШУРА, ФРАКЦІЯ КОМУНІСТІВ. Чи обмовився голова комісії, чи ні, відслідкування всіх позицій іде з 5 числа. А він сказав, що, скажем, вже 4-го числа Віктору Андрійовичу стало погано, болі в спині і таке інше. Чи дослідила комісія 4-го числа що було? Чи починали лише з 5-го? Це перше питання. І друге таке. Пройшов уже місяць, більше місяця. Чи можливо сьогодні справді встановити причину, я підтверджую, яка привела до такого серйозного, тяжкого захворювання. Дякую.

ШЕВЧУК. Слідча комісія викликала для опитування цілий ряд осіб, які були причетні до захворювання Віктора Андрійовича Ющенка, і при цьому виясняла обставини не лише 5, 6 і пізніше, а і раніше, у тому числі і день, що передував 5 числу.

Щодо причини. Я можу ще раз повідомити думку клініки і наших лікарів. На даний час немає ніяких підстав говорити про конкретне отруєння конкретною речовиною, немає водночас ніяких підстав і аргументів заперечувати це. На жаль, всі ми хотіли мати однозначну відповідь. Давайте дочекаємося остаточних результатів. Можливо, комісія про це вас проінформує.

ГЕННАДІЙ РУДЕНКО, СДПУ(О). Шановний доповідачу! У своєму виступі ви згадали Сократа, так я хотів би сказати, що у подібній ситуації у ті часи, коли серед 500 поважних мужів виносили вердикт Сократу, то з 500 350 сказали, що він винний. Чи не вважаєте ви, як лікар, що сьогоднішня взагалі постановка питання, Тимчасова комісія - це, на жаль, глухий кут, тому що політична оцінка... Я розумію, ми політично оцінюємо. Але фактаж, вирок, що було отруєння, тим паче, зловмисне отруєння, це різні речі. І, як лікар, ви вважаєте це коректним озвучувати з трибуни до рішення фахівців, що було зумисне отруєння? Дякую.

ШЕВЧУК. Стосовно Сократа. Це не художні твори, яких , дійсно, є дуже багато, це один із елементів історії охорони здоров'я, курси, які читаються у медичних інститутах.

Стосовно зловмисного отруєння. Я не чув, щоб хтось із членів комісії чи лікарів із віденської клініки говорив взагалі про факт отруєння, який не має підтвердження, тим більше не говорив про зловмисне, бо це недоказуємо. Моя особиста думка, що не треба все зводити лише в русло хімічної версії отруєння може бути набагато більше інші впливи на організм, що спричинили такі розлади здоров'я. Все це вивчається, шановний колега Руденко.

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО. Шановні колеги, ми тільки що почули виступ заступника керівника комісії тимчасової, який має всі абсолютно повноваження давати свої заключення. Він цілком і повністю спростував сфальсифікований виступ керівника комісії, який базувався на документах, базувався абсолютно на тенденційних підходах. І тому я прошу врахувати, що заступник керівника комісії не відноситься до опозиції і не відноситься навіть до незалежних. Це людина, яка працює у фракції НДП, але має честь, совість, порядність, і не забула клятву Гіппократа. І я хочу від імені всіх депутатів, які мають здоровий глузд, подякувати цій людині.

І ще додати, що сьогодні до мене підходив член комісії, який сказав, що він не голосував за цю доповідь, і що вся доповідь голови комісії є цілком сфальсифікованою.

ВАЛЕРІЙ КОНОВАЛЮК, "РЕГІОНИ УКРАЇНИ". Уважаемые коллеги, я думаю, что кроме взаимных упреков и политизации дальнейшей, мы, к сожалению, не смогли установить одного. А комиссия, еще раз хочу подтвердить, чтобы не возникало тут никаких обвинений, работала объективно. И председатель комиссии он может быть и вызвал сегодня такое негодование от того, что он сегодня пытался добраться до истины достаточно честным путем.

Я хочу показать распоряжение Владимира Сивковича, вы подписали его и командировали трех депутатов членов следственной комиссии в Вену. Мы находились там по вопросам, которые касались именно передачи документов, об этом была договоренность. Там же в этой Вене находилось два народных депутата Порошенко и Червоненко, которые, в принципе, и были там, находились для того, чтобы мы... наиболее усложнили работу комиссии. Я хочу сказать товарищу, депутату Шевчуку, у него была отдельная лична встреча с Ющенко, о которой сегодня никто не знает, и он не проинформировал членов комиссии. Почему именно ему документы не были переданы?

МИКОЛА ПОЛІЩУК, "НАША УКРАЇНА" Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Тут було сказано, чи може хтось сказати тут у залі, що Ющенко був отруєний або використана якась речовина. Я відповідаю. Я член-кореспондент Академії медичних наук України, доктор наук не в кабінетах, а в лікарні швидкої медичної допомоги. Я дістав заслуженого діяча науки і техніки давно, по науці медицині давно.

Я можу сказати, що я за своє життя не зустрів жодної хвороби, яка б мала таке поліорганне, полісистемне ураження. А те, що ви Ющенка бачили тут, так, це вже були і віруси, це вже були бактерії. На основі тих даних, які я подивився уважно. Це зміни біохімічні функції печінки, це зміни крові, це дані додаткової ендоскопії. Це дані додаткових методів обстеження свідчать про те, що це було не банальне захворювання. І зараз це було, частіше всього бувають, ендотоксину, які можуть визивать, тобто продукт розпаду бактерій, який в організмі може запустити будь-які механізми. І потім їх виявити не вдасться нікому.

ШЕВЧУК. Шановний Валерію Іллічу, я вам особисто казав, що у мене після роботи комісії, так, була зустріч з потерпілим. І в звіті, здається, також про це сказав. Була така зустріч, на якій Віктор Андрійович питався чисто медичної поради. А я прагнув як колишній державний секретар Міністерства охорони здоров'я йому цю пораду дати.

Так, як ви представляєте, що це ніби якась таємна явочна зустріч невідомо з ким. Це не відповідає дійсності. Хворий в тяжкому стані потребує консультацію лікаря. І кожен лікар повинен таку консультацію дати.

ПЕТРО ПОРОШЕНКО, "НАША УКРАЇНА". Шановний Володимире Михайловичу, я хотів би категорично заперечити виступ народного депутата, який стверджував, що комісії перешкоджали роботу. Я демонструю всьому залу відеокасету, на якій записано зустріч членів комісії з лікарями, що лікують Віктора Ющенка. В кінці зустрічі я запитую всіх членів комісії, чи мають зауваження? Чи мають додаткові запитання?

Чи задоволені вони обсягами інформації, яка надалася клінікою? І ми отримаємо тут відповідь: так, всім задоволені, нас все влаштовує. За попередньою домовленістю мали передати документи вчора, клініка мала випустити письмові документи, вона їх випустила. І комісія про це знала і сьогодні свідомо не долучила документи клініки, тому що бояться правди. І я просив би на закінчення надати слово для оголошення Зінченка. Ви зараз почуєте офіційну позицію клініки на сьогоднішній день.

КОНОВАЛЮК. Уважаемые коллеги! Если вы думаете, что врач Мыкола Корпан будет объективно обсуждать с комиссией, давать ответы на те вопросы, которые комиссия задавала под объективом камеры в присутствии тех людей, которые уже по сути дела там в этой клинике влияли на все, вплоть до того, что уже диктовали врачам, что им делать, понимаете? Я считаю, что такая объективность сегодня не уместна. И камера записывала сегодня депутатов не только в клинике, а везде, где они находились.

И именно Порошенко сегодня, я хочу обратиться в регламентный комитет, чтобы он дал ответ, какая цель поездки Порошенко была и Червоненко в Вену? Для того, чтобы сегодня пролить правду на всю историю, потому что, еще раз говорю, те люди, которые создали комиссию, они пытаются навязать всем свою точку зрения и сделать все, чтобы эта комиссия не работала.

 
 
ОЛЕКСАНДР ЗІНЧЕНКО. Шановні колеги, шановні радіослухачі! Я хочу звернутися з текстом, який дасть... проливає повне світло на те, що відбувається навколо тих подій, пов'язаних з хворобою Віктора Ющенка. Він сьогодні отримав офіційне звернення від лікарів і я його читаю вголос:

"Відень, 7 жовтня.
Панові доктору Віктору Ющенку.
Вельмишановний пане Ющенко!

Ми, нижчезазначені практикуючі лікарі, просимо дозволу звернутися до певних міжнародних організацій за отриманням допомоги, оскільки прийшли до висновку, що клінічна симптоматика та протікання низки захворювань, не відповідають перебігу хвороб, відомих у цивільній медицині.

Ми дійшли чіткого висновку, що ваше захворювання протікає нетипово, що дає підставу говорити про підозру застосування біологічної зброї.

Виходячи з вищезазначеної ситуації, ми терміново потребуємо допомоги спеціаліста з області бойових засобів та біологічної зброї.

Клінічний перебіг хвороби на цей момент вказує на підозру застосування специфічних речовин, які зазвичай входять до складу біологічної зброї. Ми просимо вашого дозволу на отримання термінової допомоги.

Професор доктор Цимфпер, лікар-спеціаліст з анестезіології та інтенсивної медицини, президент клініки "Рудольфінерхауз" і лікар-спеціаліст з загальної хірургії професор доктор Корпан".

З підписами.


Читайте також:

Отруєння Ющенка. Виступ Володимира Сівковича

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування