Плакати проти Ющенка вказуються як "Реклама антисептичних заходів"

П'ятниця, 8 жовтня 2004, 01:34
Підтримуючи "Громадське радіо" в боротьбі за існування, "Українська правда" розміщує на своєму cайті розшифровки його ефірів. Слухайте також аудіо

Михайло Шаманов: В Україні загострилася передвиборча кампанія, політична конкуренція почала виходити за межі законодавчих та етичних норм. Такий висновок, за останніми даними моніторингу, зробив Комітет виборців України. Про це ми говоримо з речником КВУ Олександром Черненком Добрий вечір. Які факти дали підставу говорити про загострення передвиборчої кампанії?

Олександр Черненко:
Фактів таких дуже багато і багато лунало зараз у вашому ефірі, але це такі резонансні – в Києві, на виду у всіх, під прицілом телекамер. Не менш драматично іде розвиток ситуації в регіонах. Це пов’язано як із тиском на виборців з метою змусити брати участь в агітаційних заходах, так і адміністративною і силовою протидією роботі штабів кандидатів, роботі агітаторів кандидатів.

Їх або затримує міліція або б’ють невідомі кримінальні особи. Я вже не кажу про те, що стало масовим нищення агітаційної продукції і масовим, тотальним стало розповсюдження такої продукції, про яку йшлося, яка не просто є агітаційною, порушує не тільки закон про вибори, але і багато норм Кримінального кодексу і суперечить в багатьох моментах Конституції України.

Михайло Шаманов: До речі, щодо цього випадку, коли знайшли агітаційну продукцію кандидатів в Президенти Романа Козака і Олександра Базилюка, які, за словами депутатів з "Нашої України", дискредитують іншого кандидата в Президенти - Віктора Ющенка. А за словами представників Базилюка і Козака, ця агітаційна продукція виготовлялась абсолютно на законних підставах і навіть узгоджена з Центрвиборчкомом.

Олександр Черненко:
Центрвиборчком цього не сказав, хоч там його представники були. З іншого боку, якщо є задекларований надрукований наклад і люди, які мають очі, бачили, що реальний наклад перевищує названий у кілька разів. Але ї це дрібниці.

Головне те, що тут вже не тільки закон про вибори порушується, тут є поширення неправдивих відомостей про особу, поширення відомостей, що паплюжать честь і гідність, а це Кримінальний кодекс. Є матеріали, які розпалюють міжнаціональну, міжетнічну ворожнечу, що заборонено і законом про вибори і є відповідна стаття Кримінального кодексу.

Це поширення неправдивих відомостей, себто перешкоджання виборцям шляхом обману здійснити своє право на волевиявлення, бо це можна кваліфікувати, я не суддя, але правоохоронні органи мають кваліфікувати це, тому що деякі відомості є дійсно неправдивими. Це статті – треба розслідувати і притягувати до відповідальності.

Михайло Шаманов: Отже цим мають займатись правоохоронні органи і Центрвиборчком…

Олександр Черненко:
В першу чергу правоохоронні органи.

Михайло Шаманов: Яке рішення може винести на засіданні Центрвиборчком?

Олександр Черненко:
Зараз вони скарги розглядають, передають на розслідування, тобто на з’ясування додаткових обставин: хто був замовником, хто це робив, це все осідає в прокуратурі, у МВС. Вони нібито розслідують і вибори закінчаться поки ці розслідування будуть зроблені. ЦВК піднімає руки і каже, що ми не в праві давати оцінку, тому що тут оперативно-слідчі дії треба вести, а ЦВК не має їх проводити.

Ольга Пирожко: Які фіксувалися порушення під час формування дільничних виборчих комісій?

Олександр Черненко:
Взагалі формування дільничних виборчих комісій характеризувалося повним хаосом. Уявіть, є десь більше 33 тисяч дільниць і кожен кандидат може подати по два представники в дільничні комісії. Ми знаємо конгломерат кандидатів, які називаються технічними, це 12-13 кандидатів, включно з самим Януковичем, які знаходяться, це очевидно для всіх, в його орбіті.

І, ясна річ, що ці кандидати не мають на місцях представництв, а людей до комісій подавати треба. Тому пішла рознарядка на місцеву владу знайти 13 помножити на 2 – 26 представників в кожну дільничну виборчу комісію.

Уявіть, як в селі знайти 26 людей, які б, до речі, мали написати особисту заяву про згоду працювати у виборчій комісії. Тому місцеві органи влади записують туди старих і малих, і мертвих, і живих, і ненароджених. І ще фальсифікували за них заяви про згоду брати участь у роботі комісій.

Територіальна комісія все перевірити не може, вона голосувала, ці комісії затверджували, потім на зборах комісій виявлялося, що половина людей подана від кількох кандидатів і затверджена в різні комісії.

Коли я сказав "і мертвих, і живих" це був хоч і чорний, але не жарт, тому що дійсно в Хмельницькій області головою територіальної виборчої комісії затвердили людину, яка померла.

Головою іншої комісії затверджено людину, яка 3 роки перебуває у місцях позбавлення волі. Себто ці списки фальсифікувалися, заяви фальсифікувалися, влада звітувала на гору, що всі комісії вона заповнила, а потім виявлялося, що половина людей не давала згоду, половина – побачила, що вона від кількох подана і комісія просто не може зібратися.

Пішли масові виходи з комісій, це ті, хто пишуть заяви, а ті, хто не пишуть – ігнорують роботу комісій, формально залишаючись її членами. Комісії не мають кворуму, не можуть зібратися і паралізована повністю на даний момент робота дільничних виборчих комісій, хоча вони мають вже видавати відкріпні посвідчення, уточнювати списки. Зараз цього не робиться, хоча комісія має вже більше тижня працювати.

Михайло Шаманов: Пане Олександре, чи фіксували ви порушення проведення агітації за того чи іншого кандидата?

Олександр Черненко:
Так. Я вже казав про ті матеріали, що не відповідають законодавству. Нас більше непокоїть залучення до агітації державних органів і державних підприємств, зокрема, таких як Пенсійний фонд і "Укрзалізниця" - державне підприємство.

Ви знаєте, що Пенсійний фонд розіслав пенсіонерам офіційне, наголошую, повідомлення, що це підвищення пенсій було зроблено завдяки… і тут цікава штука. Виявляється, у нас вже не має Кабінету Міністрів, як структури урядової, якщо вірити цим повідомленням, у нас є уряд Віктора Януковича. Себто цим нам повідомлено, що це здійснено рішенням уряду Віктора Януковича.

Я ще не був на Грушевського (вулиця, де розташований будинок уряду), чи там табличку поміняли чи ні, але це можна розцінювати як агітацію. Те саме розповсюдження агітаційних матеріалів в поїздах "Укрзалізниці".

Я сам багато їжджу. І цей компромат, ці листівки, де комарі ніби п’ють кров з України, коли ми вимагали від провідників офіційно пояснити, на якій підставі це розміщено, в журналі реєстрації реклами нам показали запис: "Реклама антисептичних заходів".

А це була в кольорах Ющенка витримана реклама і проти нього фактично. Тому коли державне підприємство займається чорним піаром, то я не знаю, до чого це може призвести.

Ольга Пирожко: Яким чином можна з цими фактами боротися, які є засоби протидії?

Олександр Черненко:
Протидіяти цьому можуть лише правоохоронні органи. Ми заявляємо, ми можемо писати скарги, але тут треба вести оперативно-слідчі дії. І крім прокуратури, МВС, СБУ такими повноваженнями не наділені ні кандидати, ні громадські організації, ні навіть органи влади.

Оскільки у нас це все ігнорується, виникає колапс. Ми можемо про це заявляти скільки завгодно, ЦВК каже: "Давайте офіційні скарги", МВС теж. Але вже тому, що ця інформація з‘являється в пресі, ці органи мають на неї реагувати. Хоча б тому, щоб перевірити, запобігти цьому. Жодної такої реакції нема.

Михайло Шаманов: До речі, пересічний виборець може якось вплинути на ситуацію щодо цих порушень. Він може подати скаргу?

Олександр Черненко:
Він може подати скаргу до виборчих комісій. Там багато є статей Кримінального кодексу щодо перешкоджання шляхом обману, насильства реалізації виборчого права. Тобто, якщо виборця примушують до чогось, або виборця підкуповують, або виборцю просто дають недостовірну агітаційну продукцію – це перешкоджання здійсненню виборчого права шляхом тиску, обману, насильства, підкупу. 157 стаття Кримінального кодексу України.

Михайло Шаманов: До речі, багато таких фактів, що виборці подають скарги?

Олександр Черненко:
Зараз почали подавати. Є наша юридична служба Комітету виборців, служба адвокатів. Ми допомагаємо оформити скарги. І вже на губернаторів подавали до суду в кількох областях за те, що вони агітують в робочий час. Але тут інша проблема. Суди виявилися не готовими до розгляду виборчих суперечок.

Вони керуються лише Цивільно-процесуальним кодексом, абсолютно ігноруючи норми Закону "Про вибори". Ми стикнулися з тим, що судді просто не читали Закону "Про вибори". Цивільно-процесуальний кодекс багато чого не враховує і більшість скарг не було задоволено, подаються апеляції.

Єдине нам вдалося минулого місяця, коли була розміщена в Службі соціальної зайнятості реклама Януковича. Виборець за нашої допомоги подав до суду. Суд ухвалив рішення, що це було незаконно і зобов’язали виплатити цю організацію в якості компенсації 3 гривні з копійками. Тут справа не в грошах, а справа в тому, що принаймні суд ухвалив нормальне рішення. Але це єдиний факт серед ста інших.

Ольга Пирожко: Відбуватимуться вибори і за кордоном. Чи відомо вам, яка ситуація там?

Олександр Черненко:
Ми так далеко не спостерігаємо. Ми, звичайно, зараз формуємо з наших колег, з наших знайомих, які вчаться або працюють за кордоном, мережу спостерігачів. Ми їх забезпечимо відповідним матеріалом, будемо поштою пересилати. І ми їх просто будемо просити, і вони готові до цього, прийти на виборчі дільниці у день голосування за кордоном.

У них буде відповідна пам’ятка, форма і оперативно, я сподіваюсь, вони відзвітуються. З десь 30-40 виборчих дільниць за кордоном ми отримаємо інформацію. Не знаю, як оперативно, це вперше в Україні таке, але плани такі є.

Ольга Пирожко: Комітет виборців – громадська організація. З огляду на зміни у законодавстві, якою буде роль громадських організацій безпосередньо під час виборів?

Олександр Черненко:
Змін у законодавстві не відбулось. Громадські організації, незважаючи на те, що і Литвин про це заявляв, і Ківалов, таки лишилися поза виборчим процесом офіційно.

Але є багато інших легальних, абсолютно законних способів потрапити нам на дільниці - як представникам ЗМІ. Ми будемо співробітничати з міжнародними спостерігачами, тобто на дільницях ми будемо трошки в іншому статусі, але будемо виконувати всю ту роботу, яку виконують спостерігачі, і відповідно реагувати.

Ольга Пирожко: Що це за масові групи спостерігачів у західних регіонах, про які ви заявляєте у своєму звіті?

Олександр Черненко:
У нас вже, починаючи з серпня, з’являється інформація, що у ВНЗ, військкоматах формують групи людей, яким обіцяють непогану зарплату, непогані добові для спостереження в західних регіонах України. Мотивація така, що там, мовляв, завжди дуже висока явка, відтак це явка не справжня, значить там можливі фальсифікації. І оскільки місцеві спостерігачі буцімто зацікавлені, то будуть масові міграції: до 16 тисяч, за чутками, хочуть таких людей привезти.

Є відповідальні області-донори, області-рецептори. Донецька відповідає за Львівську, Луганська за Івано-Франківську, Харківська – за Волинську область і так далі. Поки що це на рівні чуток, хоч є певні документи неофіційні, які це підтверджують. Але людей збирають, людей пропонують. І їх там не вчать виборчому праву і Закону "Про вибори".

Там переважно молоді люди, студенти, але чомусь особливо чоловічої статі, це колишні афганці, ветерани СБУ. Ніби тут порушень поки немає, але у нас викликає занепокоєння питання, з якою метою всі ці люди відряджатимуться.

Бо штаби кандидатів мають скрізь спостерігачів, тому хай формують свою мережу з місцевих спостерігачів і дають на дільниці. А це може відіграти роль у тому штучному загостренні ситуації між Сходом і Заходом, яке зараз роздмухується абсолютно не виправдано.

Це може бути тією іскрою, яка може підпалити цю бочку з порохом. І тому це викликає занепокоєння. Тобто ми не бачимо іншої причини, іншої мети, ніж провокації. Тому що спостерігачів можна знайти місцевих, я так розумію. А якщо не можна, то що це за кандидат такий, що не може організувати мережу спостереження у всіх регіонах.

Ольга Пирожко: До чого це може призвести?

Олександр Черненко:
Є багато таких негарних розмов про сценарій зриву виборів, масові порушення, дестабілізацію ситуації. От, уявіть, коли у галицькому селі з’явиться відповідної зовнішності молодий чоловік з Донецька і відповідно буде поводитися, а ми бачили як вони можуть поводитися.

Я нікого не хочу жодним чином образити, але теоретично… Відповідна буде реакція людей, люди напружені, люди втомилися, люди екзальтовані і можуть бути абсолютно непередбачені наслідки і це дасть підстави для радикальних дій з боку, очевидно, влади та силових структур для дестабілізації ситуації, а, відтак, зриву виборів.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування