Автор законопроекту про санкції проти Кучми Рорабахер: Мене сприйняли несерйозно? Побачимо, хто буде сміятися!

П'ятниця, 8 жовтня 2004, 11:40
Коли 18 вересня "Українська правда" і "Дзеркало тижня" повідомили про внесення до Палати представників Конгресу США законопроекту № HR 5102 IH "Про демократичні та вільні вибори в Україні 2004 року (Constantine Menges Ukraine Democracy and Fair Elections Act of 2004),
багато хто з провладних політиків в Україні сприйняв це із скептицизмом.

Адже у цьому документі йдеться не про теоретичну важливість вільних і справедливих виборів в Україні, а про конкретні санкції щодо конкретних осіб в українському керівництві, якщо вони ці принципи порушать.

"Схоже, що це якась фікція", – заявив радник галови адміністрації президента України Михайло Погребинський в інтерв’ю радіо "Свобода".

"Хтось, щось намалював, а ми будемо коментувати невідомо що. Ну, не може бути для мене публікація в "Українській правді" приводом для коментування", – додав він.

І далі – слова Погребинського про американського конгресмена Дану Рорабахера – автора цього законопроекта: "Тому давайте щось серйозніше, ніж виглупляння якогось депутата. У нас ви знаєте, скільки дурнів є. Там, я думаю, не менше".

Попри такі саркастичні заяви пана Погребинського, законопроект 5102 – не фікція чи виглупляння, а страшна реальність для нього самого та інших наближених до українського керівництва осіб.

Ось що розповів в екслюзивному інтерв'ю для "Української правди" автор законопроекта – конгресмен–республіканець від 46 Каліфорнійського округу Дана Рорабахер.

– Пане конгресмене, чи Ви бували в Україні?

– Так, кілька разів.

– Що ви думаєте про президентські вибори в Україні?

– Це перший раз, коли я бачу, що ви маєте сильних лідерів, сильних кандидатів, здатних запропонувати українцям альтернативи за що голосувати.

– Чому ви запропонували цей законопроект?

– Цей законопроект встановлює планку не тільки для влади в Україні, але також і для народу й уряду Сполучених Штатів. Ми наближаємося зараз до закінчення сесії Конгресу і хотіли переконатися, що цей законопроект буде внесено на розгляд Палати. Тобто, якщо українські вибори буде зірвано фальсифікацією або нечесними діями, то ми будемо знати, які кроки нам необхідно застосувати у відповідь, якщо таке станеться.

– Законопроект містить серйозні санкції щодо українських політиків, які мають власність у Сполучених Штатах. Чи Ви вважаєте, що можливо відмовити таким політикам у візі?

– Ми хочемо представити дуже жорстку альтернативу тим в Україні, хто захоче залишитися при владі шляхом зриву вільних виборів. Якщо хтось в Україні, якийсь державний службовець в Україні робить дії, що можуть дозволити йому залишитися при владі через пригнічення волі народу, шляхом фальсифікації, або різного роду залякуваннями людей чи обмеженням самого процесу волевиявлення, то ми хочемо, щоб цей службовець знав – він не матиме з цього особистого зиску.

Українські офіційні особи, які перешкоджають демократичному процесу, понесуть за це особисту відповідальність.

– Чи уряд США має список українських політиків, які володіють власністю чи іншими активами у Сполучених Штатах?

– Ми їх вирахуємо.

– Чи ви думаєте, що законопроект може бути прийнято до закінчення цієї сесії Конгресу?

– Це можливо. Його можуть проголосувати перед закінченням сесії. Хоча ідея полягала не в тому. Ідея була визначити дороговказ для проходження законопроекту на початку наступного року, якщо голосування в Україні буде сфальсифіковано. Якщо фальсифікації не буде – тоді нам не треба буде приймати цей законопроект.

– Багато з провладних політиків в Україні не вірять, що ви мали серйозні наміри, коли вносили цей законопроект. Багато хто вважає, що це був жарт, що це було несерйозно, що ніхто нічого такого не буде робити.

– Гаразд, ми побачимо, хто буде сміятися, якщо вони тільки спробують сфальсифікувати вибори й опісля того отримають прочухана від нашого уряду!

– Чи у вас є співавтори цього законопроекту?

– Є багато бажаючих виступити співавторами. Проте, офіційно я не рухаюся в цьому напрямку. Законопроект є дороговказом для наступної сесії Конгресу. Ми хочемо переконатися, що люди в Україні, особливо люди при владі усвідомлюють, що для них будуть наслідки.

Лідери в Україні, які знаходяться зараз при владі, мають знати, що для них будуть наслідки, якщо вони спробують залякувати людей, або скоять фальсифікацію, або застосовуватимуть інші закулісні способи примусу виборців. І ці наслідки будуть суворими.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування