Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вибори в Україні "легітимні, вільні , відкриті"

Неділя, 31 жовтня 2004, 23:00
На виборах президента не було порушень, які могли б вплинути на результат, стверджує керівник виборчої кампанії Віктора Януковича Сергій Тігіпко.

"Наші люди зафіксували багато питань під час виборів, однак
якихось претензій, серйозних проблем, що вплинули б на результат виборів, ми не можемо зараз назвати", - сказав Тігіпко журналістам у понеділок.

"Я вважаю, що вибори відбулися і, слава богу, що все пройшло спокійно. Більше всього нас турбує проблема дуже великої явки на заході", - сказав він.

За словами Тігіпка, штаб Януковича не очікував такої активності виборців у західних областях країни, "оскільки ми абсолютно точно знаємо, що багато людей виїхали на заробітки, і якоїсь активності по перетинанню границь у зворотній бік не було".

"Отут нам треба дуже уважно стежити в другому турі, більше уваги приділити тому, як проходить голосування. Основні наші зауваження відносяться саме до цього питання", - відзначив Тігіпко.

Міжнародна місія спостерігачів від СНД також вважає, що недогляди і недоліки під час виборів не вплинули істотно на вільне волевиявлення виборців.

Це випливає з заяви міжнародних спостерігачів від СНД, оголошеної керівником місії Володимиром Рушайлом в понеділок на прес-конференції в Києві.

На думку спостерігачів від СНД, вибори президента України відбулося "організовано, при високій зацікавленості й активності громадян".

"Зафіксовані недогляди і недоліки, допущені окремими виборчими комісіями під час підготовки до виборів і при проведенні голосування, а також представниками деяких зареєстрованих кандидатів на посаду президента при проведенні передвиборчої агітації, не вплинули істотно на вільне волевиявлення виборців", - заявив Рушайло.

"На наш погляд, президентські вибори проведені відповідно до виборчого законодавства України, є легітимними, вільними, відкритими", - процитував він заяву.

На думку спостерігачів, при проведенні виборів в Україні, були дотримані принципи законності, політичного плюралізму і багатопартійності, публічності і відкритості, свободи передвиборчої агітації, рівності всіх кандидатів на посаду президента і рівних можливостей їхнього доступу до засобів масової інформації, безпристрасності органів виконавчої влади і місцевого самоврядування до кандидатів.

У заяві відзначається, що діяльність виборчих комісій відповідала нормам виборчого законодавства.

Разом з тим, в окремих територіальних округах дільничні комісії формувалися непідготовленими людьми, до того ж, відзначають спостерігачі, їхнє навчання, що було організоване ЦВК і територіальними комісіями, виявилося малоефективним.

"Досить неякісно були підготовлені списки виборців. В деяких місцях виявилися не включеними до них до 10% і більше виборців, що породжувало їхнє невдоволення і створювало напруженість на ділянках", - говориться в заяві.

На думку спостерігачів від СНД, вибори президента України проходили в умовах конкуренції, альтернативності, вільної змагання претендентів, передвиборна кампанія - в умовах широкої гласності.

У заяві відзначається, що надання кандидатам ефірного часу і друкованих площ за рахунок державних бюджетних засобів бути здійснено з дотриманням принципу рівних умов.

Органи виконавчої влади і місцевого самоврядування робили кандидатам сприяння в організації і проведенні масових заходів, надавали їм рівні можливості для розміщення в людних місцях інформаційних плакатів, матеріалів передвиборної агітації.

"Разом з тим, під часпередвиборчої агітації застосовувалися відверто "брудні" технології, в анонімній друкованій продукції поширювалися зведення, що ганьблять кандидатів на посаду президента, утримувалися заклики до протиправних дій", - відзначається в заяві.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування