Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як виграти Україну Або "Режим можна перемогти"

Вівторок, 2 листопада 2004, 14:40
"2 листопада 2004 року. Перший тур критично важливих президентських виборів в Україні в неділю навряд чи можна назвати вільним або чесним".

Так "Файненшл таймс" охарактеризувала вибори в Україні. Іноземні ЗМІ активно пишуть про перші результати "найважливіших виборів у Європі".

"Учора Україна перебувала в болісному стані забуття й хаосу після того, як результати президентських виборів виявили абсолютну рівність між чинним прем'єр-міністром і його супротивником-лібералом, що дає всі підстави для проведення напруженого другого туру голосування, що повинен відбутися через три тижні", - пише Джеремі Пейдж із "Таймс".

"У другий тур, що відбудеться 21 листопада, вийшов з мінімальною перевагою менше одного відсотка промосковськи налаштований прем'єр Віктор Янукович і його суперник, лідер опозиції Віктор Ющенко: Янукович набрав 40,12 відсотка, а Ющенко - 39,15 відсотка голосів виборців. Явка виборців була рекордною: 75 відсотків", повідомляє "Der Tagesspiegel".

"Один Віктор (Федорович) хотів просити ввечері в неділю Бога про перемогу. Інший Віктор (Андрійович) був переконаний, що Господь Бог і без того з ним. Але потім обоє, ..., не захотіли віддавати результат президентських виборів, на яких вони борються за вищий державний пост на Україні, на відкуп одного тільки бога", - відзначає "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

"Державна влада, яка за Януковича, виставила десятки тисяч міліціонерів і підрозділи спеціального призначення", - описує журналіст ніч під ЦВК.

Також він відзначає інформаційну зброю влади, яка дала збій у ніч виборів.

"Що стосується результатів роботи, яку провели в Україні російські політтехнологи, то вона, мабуть, не варта тих грошей, які за неї заплатили ще на парламентських виборах два роки тому", - пише "Frankfurter Allgemeine".

"Опозиція перемогла, незважаючи ні на що. Те, що високооплачувані специ із сусідньої країни запропонували своїм замовникам з України цього разу, теж не набагато краще, а "Російський клуб" у Києві, створений вісім місяців тому з метою втручання, з якогось часу перестали сприймати всерйоз", - відзначає німецьке видання.

Інше німецьке видання "Тagesanzeiger" вважає результати Януковича "розчаруванням".

"Урядовий кандидат на Україні трохи попереду. Але прихильність виборців під час другого туру - це велике питання. Втручання Росії нічого не дало", відзначає видання.

Описуючи сам хід виборів, іноземні ЗМІ рясно цитують міжнародних спостерігачів ОБСЄ, які заявили про невдоволення з приводу численних порушень і подій, що мали місце під час виборів, насамперед, у провінціях.

Вибори на Україні, що йде по шляху до демократії, стали "кроком у зворотному напрямку", констатувала делегація ОБСЄ.

"Саме голосування було затьмарене широко розповсюдженими фальсифікаціями. Влада обманювала майже на кожному кроці", - говориться в редакційній статті "Файненшл таймс""Як виграти Україну".

Як відзначає видання, головний кандидат від опозиції Віктор Ющенко виграв досить голосів, щоб продемонструвати, що в нього є шанс на перемогу, коли 21 листопада два кандидати будуть змагатися у другому турі виборів.

"Це саме по собі є перемогою демократії. Прийшовши до виборчих урн у більшому числі, ніж, очевидно, передбачав уряд, українці перетворили ці вибори в справжнє суперництво", пише "Файненшл таймс".

Видання нагадує, що в більшості радянських республік, крім Балтії й Грузії, давно не буває чесних виборів.

"Усюди в інших державах існує авторитарне правління, у першу чергу в Росії, де президент Володимир Путін послідовно душить потенційні джерела інакодумства. Судячи із цих мірок, спроби України піти демократичним шляхом є героїчними", - відзначає "ФТ".

"На жаль, влада усе ще може фальсифікувати другий тур виборів на користь Януковича. Вони контролюють ЗМІ, виборчий механізм і сили безпеки. За ними стоїть більшість українського і російського бізнесу. Путін особисто і явно підтримав Януковича в телевізійному інтерв'ю, яке транслювалося на всю Україну", - пише видання.

На думку іноземних журналістів, єдиною зброєю Ющенка є підтримка громадськості. "Для того, щоб перемогти, він повинен продемонструвати підтримку переважної більшості населення", - відзначає "ФТ".

Посилаючись на дані про те, що влада здатна підробити результати голосування до 10% голосів, британське видання відзначає, що ця цифра повинна стати тією мінімальною перевагою, яка необхідна Ющенку для перемоги.

"Це важко, але не неможливо", - говориться в едиторіал "ФТ".

У випадку ж, якщо владі все-таки удасться фальсифікувати вибори "найдужчою картою в колоді Ющенка може стати народне збурення, що спалахне на Україні", вважають ІноЗМІ.

"United Press International" нагадує план "Каштанова революція", що є спробою скористатися досвідом проведення народних революцій, які привели до скинення Слободана Мілошевича й Едуарда Шеварнадзе в Грузії.

Американське видання також відзначає, що деякі з тих, хто брав участь у поваленні Мілошевича й Шеварднадзе, уже перебувають в Україні, і влада вже вислала із країни декількох з них.

На думку, "ФТ" Ющенку також варто вивести своїх прихильників на вулиці для участі в мирних демонстраціях. "Але він повинен подбати про те, щоб не дати нещадному Кучмі ні найменших підстав для насильницьких акцій".

"Ющенку має зіграти у жорстоку гру. Ситуація в Україні занадто напружена, і можуть бути людські жертви. Якщо ж він буде надміру обережним, можливість виявиться втраченою", - вважає "ФТ".

У свою чергу британське видання закликає Захід "з подвоєною силою вимагати вільних і чесних виборів", хоча й у цьому "не слід перегравати".

"Ющенко не зможе виграти, якщо в ньому будуть бачити чийогось наступника. Сила, що дозволяє здійснити політичні зміни, як це й має бути, перебуває в руках виборців", - закінчує "Файненшл таймс".

Ставки високі!

Західні видання не забувають нагадувати, що Ющенко майже напевно піде шляхом лібералізації й підведе Україну ближче до Заходу й до ЄС, у той час як "колишній міністр вугільної промисловості Янукович" підсилить авторитарний статус-кво Росії.

Німецька "Frankfurter Allgemeine Zeitung" нагадує про те, що Кучма й російський актив, що намагається вплинути на підсумки виборів, зроблять все, щоб посадити в президентське крісло в Києві людину Москви.

Видання закликає політиків Заходу, Німеччини, Франції й Брюсселя "не мовчати й вже тим більше не ставати пособниками Москви".

"Нинішнє голосування є чимось набагато більшим, ніж просто вибір спадкоємця Леоніда Кучми. Воно розглядається як референдум, за допомогою якого 48 мільйонів українців повинні вирішити - залишитися з Росією або обернути свій погляд на Захід?", - пише британська "Таймс".

"Беручи до уваги загальну атмосферу виборчої кампанії, що характеризується зловживаннями з боку уряду, залякуванням й епізодичними спалахами насильства, ці результати підготовлюють ґрунт для запеклої фінальної сутички між двома особами з разюче різними поглядами на майбутнє своєї країни", - пише журналіст "The New York Times".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування