Нацбанк прирівняв вибори до воєнного стану

Вівторок, 2 листопада 2004, 15:49
Прийняття Нацбанком України постанови про роботу банківської системи в особливий період не пов'язане з виборами президента країни.

Про це сказав керівник управління із зв'язків із громадськістю й ЗМІ Нацбанку Світлана Войцеховська.

За її словами, формування НБУ умов роботи банків у військовий або особливий період закріплений п. 20 ст. 7 закону "Про Національний банк України" і робота над таким документом почалася ще в 2003 році. Те, що постанова зареєстрована в жовтні поточного року, є збігом, підкреслила представник НБУ.

Крім того, Войцеховська повідомила, що закріплені в постанові принципи діють як у СНД, так й у європейських країнах. "У всіх центральних банках не тільки країн СНД, але і Європи існують аналогічні постанови. У цьому нічого екстраординарного немає", - сказала вона.

Постанова НБУ про функціонування банків в особливий період від 16 вересня 2004 року №444 зареєстроване Мін'юстом України 5 жовтня 2004 року (№1265/9864). При цьому повідомлення про реєстрацію його Мін'юстом, розміщене на сайті Верховної Ради, містило оцінку "не для друку" й, відповідно, текст документа не приводився.

Стурбованість положеннями цієї постанови висловили представники ряду закордонних банків. За їхніми даними, при введенні особливого періоду в країні НБУ одержить повноваження закривати банки з можливою наступною їхньою ліквідацією.

Виключенням є лише вповноважені банки. При цьому уповноваженим може бути лише банк, що не має у своєму статутному фонді іноземних інвестицій.

Як повідомив "ПроКредит Банк" у прес-релізі у вівторок, "публічна інтерпретація засобами масової інформації конфіденційної постанови НБУ, адресованого уповноваженим особам, не є адекватною й може негативно відбитися на ставленні населення до банківського сектора".

Разом з тим "ПроКредит Банк" стверджує, що постанова НБУ про роботу в особливий період не має й не буде мати ніякого впливу на оперативну діяльність банку і його стратегічні плани.

В ефірі "5 каналу" днями колишній керівник групи радників глави НБУ Віктор Лисицький сказав: "Дуже насторожує той факт, що Нацбанк на своєму 15 році існування прийнявся готувати таку постанову. Те, що вона з'явилася саме в останні тижні, викликає природну стурбованість".

Як повідомлялося з посиланням на дані НБУ, у цей час серед 159 діючих у країні банків шість - з 100%-им іноземним капіталом, 19% - за участю іноземного капіталу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування