Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС закликає Україну припинити "бєспрєдєл" до другого туру

Вівторок, 2 листопада 2004, 18:16
Європейський Союз закликає українську владу усунути порушення норм демократії перед очікуваним другим туром виборів президента.

Про це сказано в заяві Нідерландів від імені Євросоюзу, які головують у ЄС, текст якої мають Українські Новини.

"(ЄС) закликає українську владу звернути увагу на зазначені недоліки завчасно, до другого туру виборів... забезпечити в період, що залишився до 21 листопада, створення умов для вільних і чесних виборів", - сказано в заяві.

Євросоюз шкодує, що дотепер вибори не відповідали значній кількості стандартів демократії Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи і ЄС.

Цей висновок Євросоюз засновує на попередніх висновках Бюро ОБСЄ з демократичних інституцій і прав людини.

Зокрема, ЄС констатує перешкоди вільній кампанії, упереджене висвітлення кампанії в засобах масової інформації, у тому числі через темники від незазначених у них органів влади.

ЄС шкодує також про поширення в ході кампанії провокаційних матеріалів неясного походження, про значні проблеми в списках виборців, про недостатню кількість виборчих дільниць.

Крім того, Євросоюз шкодує про недостатню прозорість підрахунку результатів виборів.

Однак ЄС зазначає, що важливими елементами для розвитку демократії в Україні надалі є висока явка виборців та існування активного громадянського суспільства.

Євросоюз ще раз підкреслює, що проведення цих виборів стане показником відданості України демократичним цінностям Ради Європи та ОБСЄ, а також є дуже важливим для відносин між Україною і ЄС.

Водночас Японія також закликала Україну демократично провести очікуваний другий тур виборів президента.

Про це сказано в заяві прес-секретаря міністерства закордонних справ Японії Хатцухіси Такасіми.

Тахасіма повідомив, що Японія поділяє думку місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі, що вибори президента України не відповідали ряду демократичних стандартів, незважаючи на те, що саме голосування проходило спокійно.

Спостерігачі ОБСЄ, до складу яких входили й представники Японії, вважають одним із основних недоліків упереджене висвітлення кампанії в загальнонаціональних засобах масової інформації.

Як повідомляло агентство, місія Європарламенту за спостереженням за виборами президента України закликала забезпечити вільне проведення очікуваного другого туру виборів. Місія ПАРЄ негативно оцінила проведення їх першого туру.

НАТО розчарована кампанією з виборів президента України. А ОБСЄ оцінює вибори президента України як такі, що не відповідають стандартам демократії.

Місія Співдружності Незалежних Держав за спостереженням за виборами президента України оцінює їхнє проведення, в основному, позитивно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування