Янукович іде у другий тур виборів без бюджету

Середа, 3 листопада 2004, 10:55
Верховна Рада повернула проект держбюджету-2005 для доопрацювання Кабінету Міністрів з тим, щоб він повернув його в парламент до 30 листопада.

Таке рішення ухвалили 230 народних депутатів з 430, зареєстрованих у залі.

На думку голови комітету з питань бюджету Петра Порошенка, уряд не виконав завдання і не доопрацював проект держбюджету на 2005 рік.

Він зазначив, що добре те, що з 20 жовтня, тобто дня розгляду проект держбюджету, прем'єр Янукович як кандидат на пост президента "нічого додатково не обіцяв".

Порошенко вважає це позитивним фактором, оскільки сума в "55 млрд. пустих обіцянок не збільшилась".

За його словами, в поданому урядом проекті держбюджету-2005 не вказано жодних джерел виплати доплат до пенсій, доплат ветеранам та видачі автомобілів ветеранам, про що обіцяє під час передвиборчої кампанії Янукович.

На його думку, даний проект бюджету після президентських виборів точно не виконуватиме уряд Януковича.

Тому Порошенко вважає абсолютно “недоречним прийняття держбюджету на 2005 рік до президентських виборів”.

Перший заступник голови бюджетного комітету, член фракції "Регіони України" Валерій Коновалюк зазначив, що прийняття проекту держбюджету необхідно перенести на початок грудня. Він зазначив, що це дозволить уникнути його політизації.

Коновалюк наголосив, що на сьогодні близько 2 тис. поправок до проекту, які подані народними депутатами, "часто є взаємовиключні".

Він повідомив, що зібрано підписи 12 народних депутатів, які пропонують не розглядати проект бюджету до другого туру виборів президента.

За словами Порошенка, 12 підписів депутатів не є визначальними, оскільки це становить "менше третини членів бюджетного комітету".

Він підкреслив, що на сьогодні в бюджетному процесі "жодної політизації не відбувається", а є стурбованість щодо фінансування видатків, які не передбачені у видатковій частині проекту держбюджету на 2005 рік.

Заступник міністра фінансів України Анатолій Мярковський зазначив, що бюджетний комітет Верховної Ради не схвалив висновки та пропозиції до проекту бюджету-2005 і тому уряд не має "предмету для розгляду".

Він зазначив, що висновки і пропозиції бюджетного комітету мають бути збалансованими. За словами Мярковського, зокрема, однією пропозицію передбачається дефіцитний бюджет, водночас наступна пропозиція передбачає профіцит бюджету.

Він підкреслив, що в такому разі не зрозуміло, який бюджет має планувати уряд. Після 20 жовтня не проводилося засідань бюджетного комітету, в якому могли б брали участь представники уряду, наголосив Мярковський.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування