Для оновлення списків виборців може не вистачити часу

Середа, 3 листопада 2004, 12:41
Центральна виборча комісія України не буде затягувати оприлюднення результатів виборів президента, заявив член Центвиборчкому Сергій Дубовик.

"Ми, як організатори виборів, дуже добре розуміємо, що щодня неоголошення результатів може істотно вплинути на якість організації другого туру виборів", - заявив він в інтерв'ю журналістам у Києві.

Дубовик також відзначив, що закон про вибори президента містить "законодавчу колізію" у частині складання списків виборців для голосування в другому турі.

Відповідно до закону, ці списки повинні бути складені не пізніше, ніж на 11-й день від дня проведення виборів у першому турі, у той же час офіційні результати виборів у першому турі повинні бути оголошені ЦВК не пізніше, ніж на 10-й день від дня виборів.

Таким чином, чим пізніше будуть оголошені результати виборів, тим менше залишається часу для підготовки списків виборців.

Дубовик також підкреслив, що "вся відповідальність по складанню списків у другому турі лягає на територіальні комісії й ЦВК".

Відповідно до закону про вибори президента, списки виборців для повторного голосування в другому турі виготовляються на підставі списків, які використовувалися в першому турі.

Із цією метою на першому засіданні тервиборчкоми після призначення повторного голосування розкривають пакети зі списками виборців, які використовувались в день виборів і складають нові списки з врахуванням доповнень і змін, внесених у першому турі.

При цьому ЦВК має не менш ніж за сім днів до дня виборів передати списки виборців у дільничні комісії для загального ознайомлення.

Член ЦВК також не вважає, що два кандидати, які будуть брати участь у другому турі, будуть претендувати на перерозподіл представництва в керівництві виборчих комісій. Дубовик підкреслив, що "закон цього не передбачає".

Крім того, нагадав член ЦВК, кандидати, які виходять до другого туру виборів, до ухвалення рішення про їхнє проведення не мають права вести передвиборну агітацію. Це, зокрема, пов'язане з тим, що "знову маєть запрацювати виборчі фонди".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування