ЦВК приховала 21% Ющенка за кордоном

Четвер, 4 листопада 2004, 15:01
У закордонному виборчому окрузі, за даними паралельного підрахунку голосів, проведеним громадською ініціативою "Знаю!", за Віктора Ющенка проголосувало 64%, за Віктора Януковича - 29%.

Про це повідомив на прес-конференції координатор голосування за кордоном Олекса Омельянчук.

Як відомо, на сайті ЦВК повідомляється, що після того як опрацьовано 75% протоколів (34 017 голосів) по закордонним округам, Ющенко має 43,3%, Янукович – 47,2%.

Омельянчук повідомив, що на даний час "Знаю!" опрацювало близько 40 тис. голосів українців за кордоном.

Зокрема, за його словами, у Токіо (Японія) за Ющенка проголосувало 70,53%, за Януковича - 12,63%, у Парижі - 83,98% за Ющенка і 7% - за Януковича, у Москві, відповідно, - 36,94% і 54,97%, у Нью-Йорку - 95,21% і 3,53%, у Варшаві - 89,14% і 5,96%, у Латвії - 29,07% і 58,67%, в Литві - 23,99% і 65,85%, в Естонії - 17,86% і ,71,71%.

"Показовими" Омельянчук назвав результати голосування української міліції у складі поліцейських сил ООН в Косові: 17% - за Ющенка, 61% - за Януковича, натомість 76% українських військових у складі миротворчого контингенту НАТО голосували за Ющенка, 12% - за Януковича.

Омельянчук зазначив, що "Знаю!" робила паралельний підрахунок голосів, базуючись на копіях протоколів, які отримала з дільниць за кордоном.

Він також наголосив, що дані "Знаю!" суттєво відрізняються від даних ЦВК, яка на цей час обробила меншу кількість голосів виборців за кордоном.

Координатор також відзначив, що у Молдові проголосувало 17,5 тис. українців, а всього у світі, за даними ЦВК, проголосувало 62 тис. громадян, тобто те, що майже чверть українців проголосувало в Молдові, є "цікавим фактом".

Омельянчук повідомив, що "Знаю" отримала "шокуючу інформацію" з виборчих дільниць у Молдові, зокрема про спробу підкупу членів виборчих комісії, погрози на їх адресу, вигнання членів виборчих комісій з території виборчих комісій, а також були факти погроз життю членів виборчих комісії, у результаті чого вони залишали виборчі комісії.

Омельянчук повідомив про отримання великої кількості заяв від українських громадян з проханням відкрити додаткові виборці дільниці в Європі і Північній Америці.

"ЦВК не відкрила такі додаткові виборці дільниці за кордоном і велика кількість українців фізично не змогли взяти участь у виборах", - наголосив він.

Він відзначив, що за кордоном проголосувало менше людей, ніж було занесено у списки, передусім через страх голосувати, оскільки багато українців перебувають там нелегально.

Водночас, за словами Омельянчука, на сьогодні організація не отримала жодного повідомлення про будь-які репресії щодо нелегалів, які прийшли і проголосували.

При цьому він зазначив, що, за різними оцінками, за кордоном перебуває від 5 до 7 млн. українців.

Громадянська ініціатива "Знаю!" - це позаполітичне, позапартійне об'єднання громадян і громадських організацій. В ніч виборів в "Знаю!" працювали 2 системи паралельного підрахунку голосів - у закордонному окрузі і по Україні. По Україні підрахунок голосів ще не закінчено.

UNIAN


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування