Полохало: Угода Ющенка-Мороза - великий ризик

Понеділок, 8 листопада 2004, 14:56
Політологи по-різному оцінюють перспективи виконання домовленостей, позначених в угоді між кандидатом Віктором Ющенком й лідером Соцпартії Олександром Морозом, який має третій результат у першому турі голосування.

Зокрема, у ході круглого столу "Політична реформа: перспективи реалізації ступінь готовності політичних опонентів до компромісу", що пройшов у понеділок у Києві, керівник журналу "Політична думка" Володимир Полохало висловив сподівання, що ці домовленості будуть дотримані.

"Ця політична угода - великий ризик як для однієї, так й для іншої політичної сили. Хотілося б вірити, що це не буде обман", - сказав він.

Разом з тим, політолог звернув увагу, що "за всі 13 років" існування незалежної України взяті політиками зобов'язання виконувалися.

"Таких гарантій в нашому політикумі немає, тому що крім ідеї гарної політичної реформи, немає елементів політичної культури, яка б виробила в собі основи компромісів, переговорів, домовленостей й їхнього виконання", - підкреслив він.

Крім того, Полохало вважає, що диспут, що триває навколо теми проведення політичної реформи, спрямований на "відволікання уваги від ключових і головних тем - чи будуть (у другому турі) ті фальсифікації, махінації, нечесність, які були під час першого туру". "Реформа цього не гарантує", - додав політолог.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський сумнівається у виконанні домовленостей Ющенка й Мороза. "Я не вірю, що буде проголосована реформа, що будуть виконані домовленості. Це - політика, і вона змушує людей іти на певні кроки", - сказав він.

Крім того, політолог висловив упевненість у необхідності укладення публічної домовленості між основними гравцями, які претендують на владу, щоб виключити варіант, коли президент України Кучма залишається на третій строк, що можливо, "при певних ознаках громадянської війни".

"Якщо перемога буде з різницею в 2-3 відсотка, то й та, й інша сторона (Ющенко і Янукович) не визнає себе переможеною, і або ми одержимо імпульси невизнання регіонами цього кандидата або... я не хочу прогнозувати", - сказав Погребинський.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...