Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО ПЕРЕМАГАЄ ЯНУКОВИЧА В ДРУГОМУ ТУРІ

Вівторок, 9 листопада 2004, 09:40
Віктор Ющенко впевнено перемагає в другому турі Віктора Януковича.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова в період з 3 по 7 листопада 2004 року.

Відповіді респондентів на питання "За кого ви збираєтеся голосувати в другому турі президентських виборів?" розподілилися в такий спосіб: за Віктора Ющенка - 44%, за Віктора Януковича - 37%; проти обох кандидатів - 5%, не підуть голосувати - 2%, не визначилися зі своїм вибором - 12% опитаних.

Серед тих, хто має намір взяти участь у голосуванні, кандидатуру Віктора Ющенка готові підтримати 47%, Віктора Януковича - 40%, проти обох - 4%, не визначилися з вибором - 9% опитаних.

Серед тих, хто не тільки має намір взяти участь у голосуванні, але вже визначився зі своїм вибором, Віктора Ющенка готові підтримати 54%, Віктора Януковича - 46% опитаних.

Таким чином, за двох тижнів до дня голосування розрив між Ющенком і Януковичем складає 8% на користь Ющенка.

Інші результати проведеного опитування свідчать про те, що різниця набраних голосів може збільшитися і перевищити 8%.

"По-перше, за даними опитування, електоральне ядро підтримки Ющенка набагато стійкіше, ніж у Януковича: серед тих, хто має намір голосувати за лідера "Сили народу" в другому турі, "цілком упевнені" у своєму виборі 75% опитаних, серед прихильників Януковича число "цілком упевнених" складає 55"%, - говориться в прес-релізі.

По-друге, рейтинг Ющенка має потенціал росту - за рахунок виборців, що у першому турі проголосували за Олександра Мороза й Анатолія Кінаха.

Центр Разумкова зазначає, що на момент проведення опитування лише частина громадян могла знати про рішення Соціалістичної партії України підтримати в другому турі кандидатуру Ющенка (відповідна угода між коаліцією "Сила народу" і СПУ була підписана 6 листопада).

У той же час громадяни не знали про аналогічне рішення Партії промисловців і підприємців України, оскільки угода між коаліцією "Сила народу" і ПППУ було підписано 8 листопада, уже після завершення опитування.

Рішення політради Компартії з рекомендацією комуністам не підтримувати в другому турі ні Ющенка, ні Януковича, прийняте 4 листопада, на момент проведення опитування більшість ЗМІ вже оприлюднили.

По-третє, важливим фактором росту рейтингу Ющенка є значне (на 10%) збільшення після першого туру числа громадян, що вірять у його перемогу на виборах, і навпаки - ще більш значне (на 23%) зменшення числа тих, хто вірить у перемогу Януковича.

Порівняння результатів даного опитування, проведеного 3-7 листопада, і аналогічного опитування, проведеного Центром Разумкова 20-23 жовтня, показує: за два тижні число тих, хто вірить, що Янукович "має більше шансів стати президентом України", зменшилося з 58% до 35% (на 23%), у той час як відповідний показник Ющенка збільшився - з 19% до 29 % (на 10%).

По-четверте, на думку соціологів, проти Януковича об'єктивно працює ще один фактор - затримка оприлюднення Центрвиборкомом офіційних результатів першого туру.

Ставлення громадян до ЦВК, так само як і до інших державних структур, переважно негативне.

Про це свідчать дані опитування, проведеного після того, як ЦВК припинила офіційно повідомляти результати оперативного підрахунку голосів: лише 27% респондентів думають, що ЦВК оголосить результати виборів, які "цілком відбивають волевиявлення громадян", у той же час 44% - переконані, що результати голосування, оголошені ЦВК, будуть "фальсифіковані"; 30% - вагалися з відповіддю.

"Таким чином, виходячи із зафіксованих у ході опитування співвідношення рейтингів двох кандидатів, а також дії зазначених вище факторів, Ющенко має реальні шанси перемогти в другому турі Януковича з відривом більш 8% голосів", - говориться в прес-релізі.

Особливістю даного опитування Центру Разумкова було проведення інтерв'ю з респондентами за межами їхнього житла, на вулиці, без фіксації в анкеті адреси респондентів.

Умовна анонімність дозволила частково компенсувати "фактор страху" респондентів відверто говорити про свої електоральні переваги з незнайомим інтерв'юером, зафіксований у ході попередніх опитувань Центру Разумкова.

Опитано 2027 респондентів старше 18 років у 122 населених пунктах, включаючи великі і малі міста, села і селища міського типу, у всіх регіонах України. Похибка вибірки не перевищує 2,3%, без врахування дизайн-ефекту.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування