Янукович звинувачує опозицію у абсурді

Вівторок, 9 листопада 2004, 17:59
Кабінет міністрів України звинувачує опозицію у зриві бюджетного процесу.

"Стався безпрецедентний випадок: опозиційна частина складу бюджетного комітету парламенту фактично зірвала нормальний, законний хід бюджетного процесу", - йдеться у повідомленні прес-служби Кабміну.

Як йдеться в заяві, Кабмін у передбачений Бюджетним кодексом термін – 15 вересня 2004 року - передав на розгляд до парламенту проект закону України "Про Держбюджет України на 2005 рік".

"Уряд представив реальний, збалансований і чітко соціально спрямований законопроект. У ньому передбачено 110,5 мільярда гривень доходів і 118 мільярдів гривень видатків, що означає дефіцит державного бюджету не більше 1,3% валового внутрішнього продукту, тобто, на 0,9% менше, ніж заплановано поточного року", - зазначено в документі.

"При цьому понад 55% усіх видатків бюджету спрямовано на фінансування соціальних програм. У першу чергу, йдеться про підвищення зарплат, пенсій, стипендій, соціальних гарантій, про збільшення фінансування освіти, охорони здоров’я", - зазначено в документі.

Відповідно до Бюджетного кодексу на перше читання законопроекту про Державний бюджет 20 жовтня, комітет з питань бюджету Верховної Ради мав подати обґрунтовані і збалансовані в частині видатків і доходів висновки стосовно змін і доповнень урядового проекту.

"Натомість голова комітету Петро Порошенко представив на розгляд парламенту порівняльну таблицю, до якої механічно було включено понад 2 тисячі пропозицій депутатів, які загалом містили збільшення видатків на 150 мільярдів гривень, а доходів (до речі, не забезпечених законодавчою базою) – лише на 30 мільярдів гривень", - зазначено в заяві.

Більше того, зведена таблиця містила такі абсурдні норми, які взаємовиключають одна одну, як формування бюджету з дефіцитом і профіцитом водночас.

Парламент ухвалив рішення, не визначене чинним законодавством: відправити проект бюджету на "повторне перше читання".

"Проте, і 3 листопада, коли відбулась ця позазаконна процедура, бюджетний комітет подав на розгляд не чітко обумовлений законодавством документ – "висновки бюджетного комітету", а ту ж порівняльну таблицю", - зазначено в документі.

"Внаслідок обструкції опозиційної частини парламенту бюджетний комітет не спромігся виконати визначену йому законодавством місію з підготовки і проведення першого читання визначального для життя держави фінансового документу", - йдеться у документі.

"Уряд повністю виконав свій обов’язок з розробки фінансового плану держави на наступний рік (і навіть на роки вперед – оскільки проект містить довготермінові бюджетні програми)", - зазначено в документі.

У заяві Кабміну стверджується, що уряд готовий "конструктивно співпрацювати" з народними депутатами, з Верховною Радою в цілому.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування