Кучма вчинить по Конституції – підпише відставку Януковича і зробить його в.о.

Середа, 1 грудня 2004, 14:15
Президент України Леонід Кучма сприймає рішення парламенту про відставку уряду "як відповідь на загострення політичної ситуації в Україні".

Про таку думку президента повідомила журналістам його прес-секретар Олена Громницька.

"Таке рішення, яке прийняла Верховна Рада України, є відповіддю на загострення політичної ситуації в Україні, але президент України діятиме виключно в рамках Конституції", - зазначила прес-секретар.

У середу Верховна Рада України скасувала своє рішення від 16 березня 2004 року про схвалення програми діяльності Кабінету Міністрів України "Послідовність. Ефективність. Відповідальність".

Верховна Рада, відповідно до ст.87 та ч. 4 ст. 115 Конституції України, висловила недовіру КМУ, наслідком якої є відставка Кабміну.

ВР запропонувала президенту України за участю Голови ВРУ невідкладно на період до вступу на пост новообраного президента України сформувати персональний склад Кабінету міністрів України – уряду народної довіри, з урахуванням пропозицій депутатських фракцій і груп у ВР.

За це рішення проголосували 229 з 241 народних депутатів.

Стаття 87 Конституції України зазначає: "Верховна Рада України за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінетові Міністрів України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою України більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України".

Частина 4 Статті 115 Конституції України зазначає: "Прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінетові Міністрів України має наслідком відставку Кабінету Міністрів України".

Частина 6 статті 115 передбачає, що прем’єр-міністр України зобов’язаний подати президентові України заяву про відставку Кабміну за рішенням президента чи у зв’язку з прийняттям Верховною Радою резолюції недовіри.

Частина 4 статті 115 передбачає, що Кабінет Міністрів, відставку якого прийнято президентом, за його дорученням продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України, але не довше ніж шістдесят днів.

Частина 9 статті 106 конституції передбачає, що президент "припиняє повноваження Прем’єр-міністра України та приймає рішення про його відставку".

Згідно з пунктом 30 статті 106 Конституції, президент має право вето щодо прийнятих Верховною Радою України законів із наступним поверненням їх на повторний розгляд Верховної Ради України.

Рішення про відставку уряду Януковича є постановою.

Читайте також:

Янукович із температурою проводить "багато зустрічей"

ЯНУКОВИЧ ЗАХВОРІВ

Відставка Януковича


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News