Януковича зреклися двоє членів ЦВК

Середа, 1 грудня 2004, 18:52
Секретар Центральної виборчої комісії Валентина Завалевська каже, що вона пропонувала голові ЦВК Сергію Ківалову скасувати рішення про визнання Віктора Януковича президентом України.

Про це вона заявила сьогодні на засіданні Верховного Суду України, куди її було викликано як свідка під час розгляду скарги представника кандидата у президенти Віктора Ющенка Миколи Катеринчука на рішення ЦВК про оголошення Президентом Януковича.

За словами Завалевської, вона “мала розмову із головою Центральної виборчої комісії уже після того, як була прийнята постанова Верховної Ради про те, що були допущені масові порушення під час проведення виборчої кампанії". "І я вносила таку пропозицію, щоб за власною ініціативою (ЦВК) розглянути це питання – скасувати відповідні рішення, які прийняті, і скасувати протокол, який був підписаний членами Центральної виборчої комісії”, - сказала вона.

При цьому Завалевська додала: “Як на мою думку, ми повинні були вийти з поданням до Верховної Ради про призначення повторних виборів” (після того, як ВР визнала масові порушення під час проведення виборів).

У той же час вона підтвердила, що після того, як дізналася, що ЦВК не було розглянуто певну кількість скарг щодо порушень виборчого законодавства, вона відкликала свій підпис, який поставила у протоколі про офіційні результати голосування, подавши з цього приводу відповідну заяву до ЦВК. Проте, за словами Завалевської, на сьогодні її заява ще не розглянута, тому підпис є юридично дійсним. “Але я вважаю, що він відкликаний”, - зазначила вона.

Член ЦВК Олександр Чупахін переконаний, що дані, внесені в протокол Центрвиборчкому від 24 листопада щодо встановлення результатів повторного голосування на президентських виборах, не відповідають дійсності, повідомляє УНІАН.

Про це він заявив сьогодні, виступаючи як свідок на засіданні Верховного Суду України.

"Я вважаю, що відомості, внесені в протокол ЦВК є такими, що не відповідають волевиявленню громадян", - сказав він. За словами Чупахіна, його точка зору грунтується на тому, що він володіє інформацією про численні факти порушень виборчого законодавства, в тому числі це стосується конкретних цифр, внесених до протоколу комісії.

Чупахін повідомив, що напередодні прийняття рішення ЦВК щодо результатів голосування у другому турі він вносив пропозицію про відкладення розгляду цього питання, аби ЦВК з початку розглянула саме численні факти порушень виборчого процесу,і лише потім встановлювала результати виборів.

Чупахін, зокрема,зазначив, що уповноважені представники в ЦВК кандидатів у президенти Януковича та Ющенка Степан Гавриш та Юрій Ключковський заявили про наявність великої кількості актів щодо порушень виборчого законодавства 21 листопада (йдеться, за його словами, про відповідно 7 тис. та 11 тис. актів).

Проте, зазначив член ЦВК, його пропозиція була відхилена. В ході судового засідання Чупахін також повідомив, що 24 листопада на нараді, яка передувала засіданню ЦВК, він оприлюднив звернення до Центрвиборчкому від довірених осіб Ющенка в Луганській області, які стосувались численних фактів порушень виборчого законодавства: зокрема, при складанні списків виборців для повторного голосування, вкидання пачок бюлетенів однією особою, голосування однією особою по кілька разів, порушення порядку транспортування та передачі документів територіальним виборчим комісіям, позбавлення громадян права голосу, недопущення спостерігачів та довірених осіб кандидатів на дільниці. За його словами, це стосувалось виборчих округів №105, 116.

За словами Чупахіна, довірені особи Ющенка повідомили йому, що така саме заява була в той же день направлена факсом до голови ЦВК Сергія Ківалова. Проте, на нараді члени комісії оцінили заяву як несуттєву і таку, що не вплине на кінцеві підсумки голосування.

Чупахін також додав, що на тій же нараді він повідомив, що в суді оскаржується рішення тервиборчкому округу №214 (м. Київ) щодо визнання виборів недійсними по окремих дільницях. Проте, члени комісії також визнали це несуттєвим. Він також повідомив на нараді, що у протоколі тервиборчкому округу №8 (Крим) є помилка – на одній з дільниць голоси одного кандидата зараховані за голоси іншого та навпаки. Проте у заключному протоколі ЦВК ця помилка так і не була виправлена. На думку Чупахіна, перераховані факти мали обов'язково бути предметом розгляду комісії.

Відповідаючи на одне з запитань, Чупахін також зазначив, що, на його думку, ЦВК також мала дати право суб'єктам виборчого процесу оскаржувати порушення законодавства і, відповідно, розглядати їх скарги. Він також визнав, що дійсно був свідком того, що інформація з тервиборчкомів до ЦВК через комп'ютерну систему "Вибори" дійсно надходила із затримкою, проте не може пояснити причин цього явища.

"Як користувач комп'ютера, наскільки я знаю нашу систему, інформація йде в закодованому вигляді, а час надходження інформації – від кількох секунд до 30 хвилин – 1 години в залежності від завантаженості лінії зв'язку", - зауважив він. Додавши, що "нічим не може пояснити чому інформація інколи поповнювалась сотими долями відсотка, а інколи десятками відсотків". Він також зазначив, що не знає причин звільнення начальника комп'ютерного управління і не бачив розпорядження з цього приводу.

Читайте також:

Член ЦВК визнав "системні порушення" і тиск за Януковича. Його адвокат тягне справу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...