Російський спецназ готує евакуацію Кучми з України?

Четвер, 2 грудня 2004, 13:53
Присутність російських спецназівців в Україні можлива, але військова інтервенція Росії виключена.

Про це в інтерв'ю англомовному сайту www.ukrainianfreedom.com.ua, яке передруковує Інтернет-видання "Телекритика", сказав директор Інституту стратегічних досліджень Російської Федерації Андрій Піонтковський.

"Я не хочу думати, але не виключаю цього. А що я абсолютно виключаю, то це військову інтервенцію Росії. Навіть скажені в оточенні Путіна на агресію не відважаться", - сказав Піонтковський.

"То був би кінець відносин Путіна з Євросоюзом і США, а всі ж рахунки цих антизахідників – на Заході. Вони там мають власність, там відпочивають, там їхні діти навчаються", - додав він.

Разом з тим, політолог вважає можливою "якусь окрему операцію російського спецназу в Україні". Такою він назвав, "наприклад, евакуацію Кучми з України".

Щодо підтримки Путіним кандидата у президенти від влади, Піонтковський зазначив, що йому "було образливо", що російський президент "три дні працював, як попка Павловського".

"Я розумію, що ці шахраї - Павловський, Марков, Ніконов, Гельман, Шувалов, - мають в Україні власні комерційні інтереси. В Москві відомо, що це мільйони й мільйони доларів. На українській виборчій кампанії вони наживаються самі й забезпечують своїх дітей та внуків. Та чому Путін вліз у це?!" – запитує Піонтковський.

За його словами, зазначені політтехнологи "свої особисті інтереси видають за геополітичні інтереси Росії. Насправді ж не в інтересах Росії йти всупереч волі українського народу".

Піонтковський означив ідею сепаратизму щодо України як "контрпродуктивну". "Донбаський сепаратизм - це номенклатурний рух. Плюс фактор заляканого, заманіпульованого, зомбованого люду", - сказав він.

На його думку, "якби населення Сходу мало доступ до об’єктивної інформації, то результат Ющенка був би приголомшливим".

Піонтковський вважає, що "донецькій владі нічого подібного до якоїсь держави не вдасться утворити, тому що в них, в Донбасі й на Сході України в цілому, немає такої підтримки, як у Ющенка на більшій території країни". "Я не кажу вже про економічні фактори - донецька продукція неконкурентна порівняно з російською", - додав політолог.

Крім того, присутність московського мера Лужкова на сепаратистському з'їзді у Сіверодоцецьку Піонтковський розцінює як "знак провалу для зовнішньої політики Росії".

"Ви маєте радіти його участі в цій акції як символу. Коли цей придурок з’являється де-небудь – значить, мова може йти про повний провал авантюри", - сказав він.

"Еліта - від Рогозіна до Чубайса - може, марить імперськими амбіціями. Але невже їх не навчив досвід Лукашенка? Бацька приїжджав у Москву, декларував союзницькі наміри, проте ні на мить не хотів змінити статус диктатора країни в центрі Європи на позу губернатора", - сказав Піонтковський.

"Вони нікому тут не потрібні – навіть Януковичу. Які б у них не були комплекси, відновити Радянський Союз уже не вдаться", - додав він.

Страх Кремля перед Ющенком Піонтковський пояснив тим, що "український приклад може бути заразливим для Росії".

Разом з тим, на його думку, "прихід Ющенка до влади означатиме встановлення справді рівноправних стосунків між Україною і Росією. Вони позбудуться фальші".

На думку Піонтковського, "Україна в побудові громадянського суспільства пішла значно далі Росії". "Путінська "керована демократія" працює, але це до пори до часу", - упевнений він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування