Сервером ЦВК маніпулювали і Ківалов про це знав

Четвер, 2 грудня 2004, 18:34
Керівник підприємства "Проком", яке обслуговує електронну систему "Вибори" ЦВК, Галина Мадрусова заявляє про зовнішнє втручання в систему.

Відповідну заяву у четвер прийняв до розгляду Верховний Суд, який розглядає скаргу Віктора Ющенка на рішення Центрвиборкому про оголошення Віктора Януковича президентом.

Як передає кореспондент УНІАН, цю заяву оголосили представники Ющенка у ВСУ та просили залучити її до матеріалів справи.

Зокрема, керівник підприємства "Проком" стверджує, що під час першого та другого туру виборів президента України система поводила себе нетипово, працювала зі збоями та затримками, що може свідчити про зовнішнє втручання в неї сторонніх осіб.

Вона вказала, що інформація з регіонів щодо відомостей про результати голосування проходила по 2-3 години і при цьому – "великими порціями, а не звичайним безперервним потоком" поступово, таким чином, "було очевидно, що системою керують ззовні".

Як йдеться у заяві, "за три тижні до виборів на посаду керівника управління інформаційного забезпечення ЦВК було прийнято Сергія Каткова, він вивчав структуру системи, турбувався щодо її безпеки, отримував різні консультації".

За словами свідка, "за три дні до виборів йому було передано всі шифри і паролі. За день до виборів з'явився ще якийсь фахівець, який заходив у серверну і щось там робив. ...Після виборів він зник".

Мандрусова сказала, що заступник керівника управління повідомив їй, що транзитна база даних, в якій зберігалися всі електронні дільничні протоколи, а також коди цієї бази – "знищені. Навіть пошкоджені поверхні вінчестерів".

За її словами, вона доповіла про це Ківалову, після чого три відсотки протоколів дільничих комісій було введено (до системи) вручну.

До другого туру виборів "з великими труднощами" вдалося налагодити систему. "Ми змінили всі паролі і передали їх заступнику керівника управління, з яким, у свою чергу, поділилися своїми міркуваннями. Він сказав, що у разі, якщо від нього будуть вимагати передачу паролів третім особам, він звільниться, і у нього на столі лежала заява".

Окрім цього, було для захисту було "змінено конфігурацію серверів та мережі", поставлено відеокамери "в серверній".

Але за день до другого туру на роботі був поновлений чоловік, звільнений півтора місяці тому з посади керівника управління. Він зняв відеокамери у серверній, забрав у заступника "із скандалом" перепустку, і "фактично без підстав" вигнав з роботи.

"Таким чином, на день виборів у ЦВК не залишилося жодного фахівця, що обслуговував серверну, і може помітити зовнішнє приєднання до системи сторонніх користувачів", наголосила Мандрусова.

За словами Мадрусової, паролі системи знову були змінені новим керівником управління, і "тепер їх знав тільки він".

Але під час підрахунку голосів, зазначає у заяві керівник підприємства "Проком", "ми знову констатували приєднання до системи сторонніх користувачів: все повторюється так, як було у першому турі, але ще більш безсоромно".

Це може свідчити про те, додає автор заяви, що "безумовно, після двадцятої години у суботу (20 листопада) у серверній були "гості".

Було встановлено пристрій, продовжує вона, або ще щось, що зробило неможливим передачу інформації на значну відстань; було заблоковано керуючі дії щодо передачі інформації на обробку у центральну базу даних і налагодження системи керування цим процесом ззовні, говорить Мадрусова.

"У процесі прийняття інформації про хід голосування на 20 годину почалися затримки з її надходженням. Замість 21 години, як завжди, інформація з кількістю проголосувавших надходила з деяких округів Донецької, Луганської, Дніпропетровської областей після 24.00 22 листопада під час підрахунку голосів.

Першу порцію інформації з результатами голосування було відпущено десь біля 23.00, а зазвичай така інформація надходила вже до 21.00. До цього часу надійшло близько тисячі протоколів. Ми бачили на моніторі, що вони надійшли, але не мали можливості їх опрацювати. Це бачили всі фахівці, які спостерігали за роботою системи", - йдеться в заяві.

Наприкінці своєї заяви Мадрусова зазначила, що про порушення роботи системи було повідомлено керівників управління інформаційного забезпечення ЦВК та деяких її членів. Крім того, вона повідомила, що "у нас є досить доказів та свідків, що було саме так, як я заявляю".

Суд, порадившись на місці, задовольнив клопотання представників Ющенка і долучив цю заяву до матеріалів справи, а також розпорядився паралельно направити отриману інформацію для перевірки до правоохоронних органів.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування