"Союз" та Томенко бачать прем’єром Мороза

П'ятниця, 3 грудня 2004, 15:57
Один з лідерів опозиції Микола Томенко вважає, що необхідно терміново сформувати тимчасовий уряд на чолі з лідером СПУ Олександром Морозом.

Про це Томенко заявив у п’ятницю на прес-конференції у Києві, передає УНІАН.

"Формат уряду народної довіри дуже складний і потребує багато часу для переговорів, тому треба діяти швидко", - сказав депутат. "Я буду одстоювати, щоб цей перехідний уряд очолював Мороз, як людина яка посіла третє місце у виборчих перегонах і не асоціюється ні з яким регіоном, і ні з якою фінансово-промисловою групою", - додав він.

Томенко висловив переконання, що перехідний уряд має діяти місяць-півтора і його головною метою має стати забезпечення соціально-економічної стабільності в державі та проведення переголосування другого туру в демократичних умовах.

Депутат також зазначив, що створення перехідного уряду є однією з вимог Комітету національного порятунку для проведення переголосування.

Рештою вимог є призначення переголосування не пізніше 19 грудня, внесення змін до Закону про вибори президента, і можливо, внесення змін до Конституції з обов`язковою вимогою запровадження їх вже після зміни системи влади.

"Спочатку треба владу змінити – змінити атмосферу розкрадання, атмосферу непрозорості, недемократичності", - сказав Томенко.

Він також підкреслив, що якщо цей рівень вимог буде блокуватись владою, то опозиція шукатиме інших шляхів дій. Томенко також висловив переконання, що в перехідному уряді може зберегтися ряд міністрів, які працювали в уряді Януковича з тим, щоб полегшити переговорний процес при формуванні тимчасового уряду.

Депутат також наголосив на тому, що це його особиста думка, і поки не є офіційною позицією Комітету національного порятунку.

В той же час лідер депутатської групи "Союз" Микола Гапочка заявив, що у ході обговорення у Верховній Раді на місце глави перехідного уряду України розглядаються три кандидатури представників опозиції - Юлії Тимошенко, Петра Порошенка й Олександра Мороза

Гапочка також підкреслив, що "група "Союз" зможе підтримати тільки Мороза".

За його словами, також активно йдуть консультації по формуванню уряду. Відповідно до квоти, одному з депутатів групи "Союз" запропонували очолити "одне солідне міністерство", сказав Гапочка.

Він також висловив думку, що у федеративному устрої України немає ніякої необхідності, відзначивши, що вважає більш актуальною передачу частини повноважень регіональній владі, зокрема, питань бюджету.

За словами Гапочки, головне завдання запланованого на суботу з'їзду в Харкові є консолідація всіх рад - від сільської до обласної. Як повідомлялося, всеукраїнський з'їзд депутатів всіх рівнів - з'їзд рад пройде під девізом "За Україну! За конституційний порядок!".

Як відзначив Гапочка, з'їзд - це форма конгресу, він повинен виражати інтереси 17 територій. За його словами, всі процеси вираження цих інтересів повинні бути демократичними й відповідати вимогам Конституції.

Створення якоїсь федерації - це крайня виняткова міра, сьогодні в ній немає ніякої необхідності, підкреслив депутат.

Він також повідомив, що в з'їзді в Харкові планує взяти участь голова Верховної Ради Володимир Литвин, передає "Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

ТИМОШЕНКО ХОЧЕ БУТИ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРОМ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування