Рада Європи та ПАРЄ підтримують рішення Верховного Суду. Солана вимагає його впровадження

П'ятниця, 3 грудня 2004, 19:43
Генеральний Секретар Ради Європи Террі Девіс вітає рішення українського Верховного Суду.

Про це йдеться у повідомленні, переданому прес-службою Ради Європи, передає УНІАН.

"Я вітаю рішення Верховного суду України, яке визначає шлях для вирішення нинішньої ситуації в країні", - цитує прес-служба Девіса.

"Я дуже підтримую наголос суду на необхідності підтвердження волевиявлення українських виборців. Я закликаю всі сторони процесу зробити всі необхідні дії для втілення цього рішення в життя", - додав Девіс.

Генсек Ради Європи також підтвердив, що Рада Європи готова надати Україні будь-яку допомогу для проведення виборів відповідно до світових демократичних стандартів.

Як повідомлялося, в п’ятницю Верховний суд частково задовольнив скаргу довіреної особи Віктора Ющенка Миколи Катеринчука, визнавши результати виборів у другому турі недійсними, а дії Центрвиборчкому неправомірними. Верховний суд також заявив про необхідність проведення переголосування другого туру.

В той же час президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Пітер Шидер (Peter Schieder) привітає вердикт Верховного суду України, який виніс рішення про переголосування другого туру президентських виборів.

"Це рішення показало, що закон переміг у вирішенні політичної кризи в Україні", - заявив він, йдеться в прес-релізі Асамблеї.

"Переголосування другого туру 26 грудня дасть українцям новий шанс вільно зробити свій вибір і обрати нового президента демократичним шляхом", - підкреслив Шидер, додавши, що делегація ПАРЄ буде спостерігати за переголосуванням, як вона це робила в першому й другому турі виборів українського президента.

Президент ПАРЄ також закликав українську владу звернути увагу на серйозні порушення, зафіксовані міжнародною місією за спостереженням за виборами, для того щоб забезпечити переголосування відповідно до норм Ради Європи, передає Інтерфакс-Україна.

Держдепартамент США підтримує рішення Верховного суду України, яке відмінило результати другого туру президентських виборів 21 листопада.

"Ми привітаємо рішення, зроблене Верховним судом, що анулює результати виборів 21 листопада из-зa зловживань, що мали місце, і махінацій", - сказав журналістам на брифінгу в п'ятницю офіційний представник Держдепартаменту Ричард Баучер.

За словами Баучера, для США "є важливим", щоб за рішенням вищого судового органу України пішло "чесне справедливе голосування, що відображує волю українців", передає РІА "Новості".

В свою чергу високий представник ЄС з єдиної зовнішньої та безпекової політики Хав'єр Солана закликав усі політичні сили в Україні забезпечити виконання рішення Верховного суду про переголосування другого туру президентських виборів.

"Я вітаю той факт, що Верховний Суд України прийняв це рішення. Євросоюз завжди закликав до розв'язання кризи політичним шляхом із використанням законних засобів і відповідно до конституційних процедур України", - йдеться в заяві Солани, повідомляє РІА "Новості".

"Я закликаю всі партії й інститути в Україні забезпечити повну взаємодію з реалізації рішення суду з метою проведення вільних, справедливих і прозорих виборів", - заявив представник ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...