Литвин каже, що "Наша Україна" зруйнувала домовленості. Тимошенко не купуватиме з маслом пласмасове відро

П'ятниця, 3 грудня 2004, 23:00
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявляє, що в суботу "Нашою Україною" і БЮТ зруйновані всі попередні домовленості.

Про це він заявив у суботу, відкриваючи засідання парламенту.

За його словами, у п'ятницю і суботу погоджувальна рада працювала над угодами, які приймалися в парламенті і підписувалися на зустрічах, зокрема і з міжнародними посередниками Соланою, Квасневським і Адамкусом.

Він наголосив, що було домовлено, що зміни в конституцію вступають у дію з 1 вересня 2005. Також залишилася попередня конституційна норма, що уряд складає повноваження перед новообраними президентом.

Водночас проблемними залишалися тільки норми щодо органів місцевого самоврядування та функції загального нагляду генпрокуратури.

"Але вранці до тих двом питань додалася ціла група, які набули форми ультиматуму, коли за один крок усе було зруйновано", - сказав він, звернувшись в бік "Нашої України"

Він також звинуватив ющенківців у тому, що вони досі не подали свої кандидатури до ЦВК. "Порошенко обіцяв, але й досі нема. Я за вас працювати не буду", - зазначив спікер.

При цьому він зазначив, що домовлено було пропонувати нові кандидатури до ЦВК за квотним принципом 1 член ЦВК від 30 депутатів.

***

Водночас Іван Плющ зі свого боку запевнив, що "Наша Україна" виконає свої зобов"язання. "Я стверджую, що всі зобов'язання перед соціалістами ми виконаємо, проведемо політреформу, але таку, яку підтримає народ", - сказав він.

Петро Симоненко вкотре звинуватив "Нашу Україну" в недотриманні обіцянок по Іраку й політреформі.

Олександр Мороз заявив, що "сидів до 12 ночі, узгоджуючи позиції", а в суботу ющенківці відмовилися від пакету, бо вже є рішення Верховного суду.

"Вчора була одна ситуація: поки не було рішення суду - вийшли на згоду, сьогодні вже змінилася ситуація". При цьому він підкреслив, що соціалісти, підписавши угоду з Віктором Ющенком, повністю дотримувались своїх обіцянок.

"Де виконання умов? Коли ми підтримали Ющенка перед другим туром ми домовилися про проведення політреформи. Ми свої зобов'язання виконали. Я хочу сказати, що соціалісти в 20 разів краще працювала на користь Ющенка", - сказав Мороз.

Водночас Юлія Тимошенко заявила, що ющенківці і її фракція проведуть політреформу до 1 січня 2005 року.

"Ющенко погодився провести політреформу, але далеко не в пакеті. Такого слова як пакет в угоді не існує. Це з радянських часів, коли разом з маслом потрібно було купити в навантаження пластмасове відро".

"Це абсолютний правовий нігілізм поєднувати зміни до конституції зі змінами до закону про вибори", - заявила Тимошенко.

Вона попросила розвести ці питання, а тих "які не хочуть чесних виборів" попросила "не ховатися за змінами до Конституції".

"Ми готові розглянути зміни до Конституції із нашим партнером, лідером СПУ я вела переговори і було домовлено, що ми проводимо конституційну реформу до 1 січня 2005 року після виборів президента. Ми від своїх зобов'язань не відмовимось", - заявила Тимошенко.

Водночас Адам Мартинюк нагадав їй пункт 4 з меморандуму, підписаного в Маріїнському палаці, де вказується, що зміни до конституції приймаються "в пакеті" із законом про вибори.

А Олександр Мороз у відповідь Тимошенко заявив, що "угоди досягалися вдома в Ющенка один на один, він хворів". "Я не потребує посередників, навіть жінок ззовні симпатичних", - зазначив він.

Лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова також закликала "Нашу Україну" та БЮТ виконати домовленості, досягнуті вході "круглого столу" в Маріїнському палаці 1 грудня.

Представник СДПУ(О) Нестор Шуфрич зауважив, що їм дуже важко сприйняти вчорашнє рішення Верховного Суду України, але вони мусять їх поважати й виконувати. "Перевибори 26 грудня – ми це виконаємо, ми готові на компроміс", - сказав Шуфрич.

Він закликав "Нашу Україну" також виконати свої домовленості. "Шановні колеги, вам потрібна абсолютна влада - підіть і візьміть", - сказав він "нашоукраїнцям", закінчуючи свій виступ.

Водночас Михайло Гладій із фракції Народної аграрної фракції заявила, що проти голосування змін закону про вибори президента і змін до Конституції в пакеті.

Литвин все ж поставив "пакет" на сигнальне голосування, щоб побачити, чи є за нього 300 голосів. Але він набрав лише 249 голосів із 353 зареєстрованих у залі.

Після цього депутати проголосували за відміну постанови, яка передбачала пленарні засідання на суботу і неділю. Литвин закрив засідання.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування