Гавриш прогнозує на виборах ще брудніші технології і фальсифікації

Понеділок, 6 грудня 2004, 08:47
Довірена особа Януковича у ЦВК Степан Гавриш вважає, що боротьба на наступному етапі голосування на президентських виборах призведе до більш масштабних фальсифікацій.

Про це він заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Гавриш вважає, що прийняття рішення "на емоційному рівні лише посилить конфлікт між політичними елітами".

"І сказати про те, що на цей час фальшування вже не буде – неможливо. Це означає лише, що боротьба приведе до більш масштабних фальсифікацій, до використання різних брудних технологій, що ставить під загрозу цілісність України в цілому", заявив Гавриш.

У зв'язку з цим він нагадав про "рішення певних частин політичних регіональних еліт про федералізацію".

Гавриш підкреслив важливість політреформи, яку, на його думку, Ющенко зараз не збирається проводити.

"Якщо за наступні декілька днів нам не вдасться домовитися за столом переговорів, - ми можемо отримати владу, яка нічим не відрізняється від влади, яка є".

"Особистість Віктора Андрійовича засвідчує, що ліберальні погляди на політику, на пошуки кращих ідей йому, без сумніву, притаманні, і він – талановита людина".

"Але його оточення, яке радикалізує політику, яке використовує його особисто для того, аби максимально скористатися цією можливістю, ставить під загрозу компроміси".

Він відповів, чому висловлюється проти того, щоб Віктор Янукович брав участь у наступному голосуванні.

Рішення Верховного Суду України, вважає Гавриш, "виходить за межі конституційного поля, а також за межі закону України про вибори президента, де не передбачено скасування судом протоколу Центральної Виборчої Комісії".

Зважаючи на це, рішення Верховного Суду "є неправосудним і таким, що руйнує правове поле України". "В такому випадку саме балотування Віктора Януковича ставить під сумнів вибір 15 мільйонів українців, які за нього проголосували".

По-друге, "продовження цього конфлікту розколюватиме українську націю, українську державність, і посилюватиме сепаратизм".

Саме тому, як сказав Гавриш, на місці Януковича він "не брав би на себе юридичної та політичної відповідальності за наслідки таких виборів".

Депутат вважає, що "Україна опинилася на межі розколу", і "цей процес… має досить потужні внутрішні пружини".

"Зупинити його вже надзвичайно важко, і в умовах ще більшого протистояння значної частини оточення Віктора Андрійовича із іншою частиною політичної еліти – це приведе до глибокої кризи. Тому я думаю, що зараз треба шукати спільний сценарій", додав Гавриш.

Він підкреслив, що на його думку, "дуже важливе значення має зараз особиста позиція Віктора Андрійовича Ющенка, який зрозумів близькість своєї перемоги, і в цьому відношенні емоційно може значною мірою особисто зайнятися політикою, яку до цього часу формували певні радикальні члени його команди".

Гавриш також заявив, що більшості, координатором якої він був, "немає, її в такому вигляді більше не буде".

"Це не викликає жодного сумніву. Більшості президента Кучми вже немає, і її не буде в наступній політичній історії. Буде інша більшість".

Він також підкреслив, що "не є членом штабу, і ніколи не працював зі штабом", йому також не відомо, хто там працює. "Я не спілкувався ні з ким…, крім Януковича".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...