Путін готовий працювати з Ющенком і Януковичем, але фаворит залишився

Понеділок, 6 грудня 2004, 15:05
Володимир Путін заявив про готовність Росії працювати з тим лідером, якого обере український народ.

"Ми будь-яку волю будь-якого народу на пострадянському просторі сприймаємо абсолютно адекватно й будемо працювати з будь-яким обраним лідером", - сказав президент РФ, відповідаючи на питання журналістів про ситуацію в Україні.

Путін нагадав, що він багаторазово в ході виборчої кампанії в Україні говорив, що Росія буде працювати з будь-яким обраним лідером, передає РІА"Новості".

"Зрозуміло, що ми найбільш щільно працюємо з діючою владою, і ми поводимося абсолютно коректно на всьому пострадянському просторі. Ми робимо це відкрито. Ми закулісно за спиною нічого не робимо. Нічого деструктивного", - сказав президент.

Він також відзначив, що Росія "може відігравати роль посередника (в урегулюванні ситуації в Україні), але не буде втручатися". "Саме із цього ми будемо й виходити далі", - сказав Путін.

Він додав, що його "турбує не стільки те, що відбувається в самій Україні".

За його словами, найбільшу стурбованість у Росії викликають спроби маніпулювати демократичними цінностями. "Демократія - це абсолютна цінність у сучасному світі. Це складний механізм, він містить у собі прийняття демократичних законів й їхнє виконання. Без цього компонента демократії не існує", - відзначив президент РФ.

Путін також покритикував спроби опозиції в Україні "підігнати чинне законодавство під свої інтереси".

"Якщо на пострадянському просторі щоразу будуть відбуватися спроби підігнати чинне законодавство під ту або іншу ситуацію, під ту або іншу політичну силу, це може дестабілізувати великий регіон світу", - заявив Путін.

"Я вважаю такі спроби контрпродуктивними", - сказав президент. Він також висловив стурбованість спробами Заходу підігнати демократичні принципи під свої інтереси.

"Я не хочу, щоб як у Німеччині, де відбувся поділ на "західників" й "східняків", з'явилися люди першої й другої категорії", - сказав він, передає Інтерфакс-Україна.

"Причому, люди першої категорії мають можливість жити за стабільними демократичними законами, а людям з так сказати темними політичними кольорами шкіри добрий, але строгий дядько в корковому шоломі буде вказувати політичну доцільність, за якою вони мають жити. А якщо тубілець буде заперечувати, то його покарають за допомогою ракетно-бомбового кийка, як у Белграді", - заявив Путін.

У той же час Путін називає неприпустимими заяви політиків про те, що вони однаково захоплять владу.

"Неприпустимо, щоб були погрози на адресу людей, які б не залишали вибору. Неприпустима ситуація, коли той або інший політик говорить: "Ми однаково захопимо владу". Це не простий тиск. Це залякування", - сказав він.

"Ми в Росії не можемо підтримати такого розвитку подій, навіть якщо хтось назве це демократією", - сказав Путін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування