Росіяни погрожують бойкотом через ситуацію в Україні

Вівторок, 7 грудня 2004, 12:42
Різний підхід до врегулювання кризи в Україні став на перешкоді в узгодженні підсумкового документа Ради міністрів ОБСЄ, що проходить у болгарській столиці.

Заступник прем'єра Болгарії Пламен Панайотов заявив, що нинішній форум може закінчитися "прийняттям простого меморандуму або іншого документа", у якому українська тема взагалі не буде згадуватися.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров у своєму виступі розкритикував використання подвійних стандартів місіями ОБСЄ й указав на можливість бойкоту при прийнятті бюджету цієї організації на 2005 рік.

У свою чергу, держсекретар США Колін Пауелл відкинув "твердження деяких делегацій" про те, що місії ОБСЄ нібито втручаються у внутрішню політику ряду держав. Він заперечував, що ОБСЄ застосовує подвійні стандарти й направляє свої зусилля на колишні радянські республіки, виходячи з політичних інтересів.

Пауелл висловив занепокоєння з приводу "невиконаних обіцянок щодо демократії й поваги основних свобод у деяких державах-учасниках ОБСЄ", згадавши при цьому "недостатню свободу преси" у Росії й становище в Білорусії.

Перед цим у бесіді з журналістами з України, Грузії й країн Центральної Азії держсекретар США підкреслив: "Всі ми підтримуємо демократичний процес, що відбувається в Україні, і сподіваємося, що майбутнє голосування відобразить справжню свободу українського народу".

За його словами, "ми не конкуруємо й не боремося за ці країни (колишні радянські республіки). Ми не просимо їх вибирати між Сходом і Заходом. Мова про сфери впливу не йде".

Глава американського зовнішньополітичного відомства дорікає Росії за невиконання обіцянок вивести війська з Молдавії й припинити військову присутність у Грузії.

Лавров і Пауелл провели коротку двосторонню зустріч для обміну думками. Про зміст цієї бесіди не повідомляється.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...