Російський політтехнолог Януковича шкодує, що йому не дозволили "дати в морду" українській революції

Вівторок, 7 грудня 2004, 13:14
Росія сфокусувалася на механіці виборів в Україні, але прогавила революцію, вважає глава Фонду ефективної політики Гліб Павловський.

"Справа в тому, що опозиційні кола до виборів не готувалися. Вони готувалися до взяття влади у формі виборів", - сказав він в інтерв'ю, яке у вівторок публікує "Независимая газета".

В підзаголовок інтерв'ю винесено цитату Павловського: "Революції вчасно не дали в морду".

"Революційні технології - різновид тих самих політичних технологій", - вважає Павловський.

"Ми не зуміли звернути увагу наших партнерів по Україні, та й самі проігнорували той факт, що готується проект "перевертання". От якби ми готувалися саме до цього, то, я думаю, змогли б і запобігти кризі в гострій формі, і навіть підвищити рівень діалогу опозиційних і провладних кіл", - зазначає він.

Політтехнолог заперечує своє співробітництво з кандидатом від влади на виборах. У той же час він пояснює: "На прохання моїх московських клієнтів я працював, що природно, з політичною коаліцією влади, а та просувала Віктора Януковича".

"Я перебував там у період виборів у рамках московського контракту, що був у мене, який взагалі не мав відношення до України. Тому що Україна – це аспект наших внутрішньополітичних проблем і не більше того", - продовжує Павловський.

При цьому політолог підкреслює, що в нього не було повноважень консультувати українських партнерів щодо "превентивної контрреволюції".

"Якби ми мали повноваження консультувати українських партнерів з превентивної контрреволюції, а не з виборів, то такого нещастя не було б. Але ми таких повноважень не мали", - сказав Павловський.

На жаль, і українські партнери не хотіли розглядати цю тему, та й, чесно кажучи, офіційні й політичні кола в Росії теж до цього ставилися, на мій погляд, з неповною викладкою", - каже Павловський, називаючи російську присутність на виборах в Україні "косметичною".

На думку Павловського, Путін зробив перші кроки в цьому напрямку. "Але я думаю, це тільки перший крок. Будь-яка майбутня адміністрація Росії матиме активну лінію в українських справах", - заявив політтехнолог.

Він підкреслив: "Київ - дуже серйозний дзвінок для Росії".

Павловський закликав російських політиків взяти урок з українських подій. "Нам не треба боятися поразок. Треба боятися поразок, з яких не беруть уроки. Я сподіваюся, що з українських подій ми візьмемо потрібні уроки. Ми програли не кому-нибудь, а революції. І програли, на щастя, не на своїй території", - зазначає політолог.

"Украинская правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування