Провладні фракції шукають компроміс, щоб проштовхнути політреформу

Вівторок, 7 грудня 2004, 14:54
Лідери фракцій і груп Верховної Ради, які підтримують Віктора Януковича, просять керівництво парламенту перенести на середу голосування щодо пакету законопроектів з політреформи, внесення змін до закону про вибори президента й формування нового складу ЦВК.

Про це сказав у вівторок у Конча-Заспі депутат Степан Гавриш після зустрічі президента Леоніда Кучми з керівництвом парламенту й лідерами фракцій і груп.

"Ми просимо перенести голосування на завтра, оскільки не вичерпані ще всі можливості компромісу", - сказав Гавриш.

Депутат відзначив, що на зустрічі в Конча-Заспі сторони "не домовилися про головне - про політреформу".

"Наша Україна" категорично наполягає на відставці уряду. Ми не згодні з такою постановкою питання й вважаємо, що заява прем'єра про його відпустку є достатньою підставою для того, щоб він продемонстрував і забезпечив рівність суб'єктів виборчого процесу", - сказав Гавриш.

Він відзначив, що вимога опозиції про відставку Кабміну "виглядає як спроба використати сьогодні цю ситуацію для політичної боротьби".

На думку депутата, у нинішніх умовах "заручником стає сама політреформа, тобто законопроект 4180".

"Ми вважаємо, що ключовим моментом сьогоднішньої дискусії, діалогу, компромісу, консенсусу, є саме політична реформа, що забезпечить не тільки імунітет більшої частини політичної еліти, що має інші погляди, але й створює нові умови для діалогу завтра після виборів президента", - сказав Гавриш.

Він відзначив, що на погоджувальній раді вдень у вівторок будуть розглядатися різні варіанти, "починаючи з того, щоб голосувати "у пакеті", а якщо не проходить пакет - голосувати окремо, і закінчуючи тим, що ми домовимося, що пакет - одне, компроміс - одне, і ми завершуємо дискусію по суті справи виборчого процесу".

За словами Гавриша, лідер Соцпартії України Олександр Мороз на минулій зустрічі висловився "категорично проти" голосування законопроекту щодо політреформи поза "пакетом".

Гавриш також зазначив, що представник фракції "Наша Україна" Віктор Пинзеник вважає відставку уряду умовою пакету. "І поки ми не побачили в цьому плані коливання, які б дозволили сказати, що щось змінилося", - сказав Гавриш.

Як повідомляє прес-служба Компартії, її лідер Петро Симоненко сказав, що "переговірний процес, особливо в питаннях проведення політреформи, знову заблокували представники "Нашої України", незважаючи на те, що більшість їхніх вимог виконано, і Кучма погодився на час відпустки Януковича призначити виконуючим обов'язки прем'єра Миколи Азарова".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування