У коаліції Ющенка ледь не посварилися Тимошенко і Порошенко

Вівторок, 7 грудня 2004, 18:57
У коаліції "Сила народу" існують різні погляди щодо ухвалення змін до закону про вибори, які унеможливлювали б фальсифікації при голосуванні 26 грудня.

Заступник глави коаліції Петро Порошенко заявив, що "Наша Україна" може погодитися на прийняття змін до закону про вибори у пакеті з політреформою – якщо буде підтверджено, що Янукович більше не є прем’єр-міністром.

"Якщо в той чи інший спосіб буде рішення про виконуючого обов’язки прем’єра замість Януковича", - сказав Порошенко. Він сказав, що треба дочекатися "формулювання" в указі Кучми, який збирався відправити про відпустку Януковича.

"Якщо буде гарантовано, що президент більше не повернеться у крісло прем’єра, це може бути складовою компромісу", - додав Порошенко.

Порошенко додав, що "Наша Україна" не виходить із ультимативною вимогою – або так, або ніяк".

"Ми вимагаємо виконання закону – про відставку Януковича. Відповідальний за те, що закон не прийнято, одна людина – президент. Чому він відправляє його у відставку? Бо він боїться Януковича – в умовах нинішньої кризи у нього достатньо фактів і документів для шантажу Кучми", - додав Порошенко.

Водночас перший заступник глави коаліції "Сила народу" Юлія Тимошенко іншої думки.

Тимошенко вважає, що слід ухвалювати зміни до закону про вибори і новий склад ЦВК "без будь-яких пакетів з політреформою, бо інакше це шантаж".

"У нас є 226 голосів для закону про вибори. Є питання, чи підпише Кучма цей закон? Я думаю, що він набере стільки голосів, що підпише (як відомо, за включення до порядку денного цього закону проголосували 300 депутатів). І якщо він не підпише – це буде злочин проти українського народу".

"Ющенко готовий іти на вибори і перемагати із старим законом і старим ЦВК", - сказала Тимошенко.

Розбіжності між Тимошенко і Порошенко були помітні на засіданні погоджувальної ради увечері у вівторок, де також були присутні журналісти.

Тимошенко сказала, що Ющенко проти голосування за зміни до Конституції поки Янукович не відправлений до відставки. "Я близько 18:30 говорила з Віктором Андрійовичем. Його позиція не змінилася, бо уряд не пішов у відставку".

Тут слово взяв Порошенко, який запитав у Тимошенко, "чи уповноважував Ющенко виступати її від імені "Нашої України"?".

"Я хотів би спростувати, фракція "Наша Україна" такого рішення не приймала", - сказав Порошенко. "Інформація, що Юлія Володимирівна стала уповноваженою "Нашої України", скасовується".

Тут у ситуацію втрутився лідер компартії Петро Симоненко: "Нехай приходить на погоджувальну раду Ющенко і зближує їх позиції".

Після закінчення погоджувальної ради лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук сказав, що у середу буде винесено на голосування пакет політреформи і змін до закону про вибори.

Він сказав, що "Наша Україна" не зняла вимогу відставки Януковича.

"Але президент вчинить за законом. Він не може звільнити Януковича під час виборчої кампанії. Буде указ президента про відпустку Януковича з такого-то по таке-то число. І буде призначений виконуючий обов’язки прем’єра".

На питання, чи будуть всі міністри виконуючими обов’язки, Кравчук відповів: "Ні. Бо уряд же не відправлено у відставку".

Кравчук також оптимістично прогнозує засідання парламенту у середу: "Думаю, всі заспіваймо "Ще не вмерла Україна" і поїдемо агітувати за що можемо".

В свою чергу Віктор Пинзеник з "Нашої України" після погоджувальної ради не дав чіткої відповіді, як буде голосувати фракція у середу.

Кравчук сказав, що нова погоджувальна рада збереться о 9 ранку у середу.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...