Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українська "помаранчева революція" може повторитися навіть у США?

Середа, 8 грудня 2004, 13:31
В американському штаті Огайо, де минулого місяця вирішувалася доля президентських виборів, є не менше причин для заклопотаності щодо чесності голосування, ніж зараз у Києві.

Про це написав у статті, опублікованій у середу лондонською газетою "Гардіан", відомий американський політик Джессі Джексон.

Він очолює групу, яка виступає за перерахування голосів, поданих в Огайо.

"На Україні громадяни вийшли на вулицю, протестуючи проти того, що вони вважають підтасованими виборами, - говориться в статті. - Державний секретар США Колін Пауелл висловив заклопотаність нашої країни явними порушеннями при голосуванні.

ЗМІ широко висвітлюють ці події. Але в самих США не повідомляється про масовані й систематичні порушення при голосуванні в нашій країні".

За словами автора, голосування в Огайо, яке вирішило результат президентських виборів у США, було відзначено неприйнятними порушеннями. "Громадяни США мають стільки ж підстав, скільки й у Києві, бути стурбованими тим, що мало місце підтасування", - підкреслив він, зажадавши всеосяжного розслідування того, що відбулося.

У статті наводяться приклади можливих порушень. Так, відзначив Джексон, у штаті Огайо посадова особа, що контролювала процедуру голосування, Кен Блекуелл, був одночасно співголовою передвиборчого штабу президента Джорджа Буша в цьому штаті.

"Конфлікт інтересів у цьому випадку неприйнятний, - відзначив автор. - Порушення при голосуванні в штаті виставили цей конфлікт у гротескному вигляді. В Огайо варто провести всеосяжне розслідування, перерахунок голосів".

Американський політик навів перелік різних змін, внесених перед виборами Блекуелом. Серед них - дозвіл використовувати електронні машини для голосування, за допомогою яких, говориться в статті, тільки в графстві Франклін було забезпечено Бушу додатково майже 4 тис. голосів.

Електронна програма для цих машин, продовжив автор, розроблена приватною компанією "Діболд До.", яку очолює прихильник президента, а контролювала цю роботу офіційна особа штату, яка була одночасно співголовою передвиборчого штабу президента.

Джексон також звернув увагу на те, що опитування громадян, проведені в день голосування по виходу з виборчих дільниць, у штаті Огайо, а також у Флориді й Пенсільванії, відрізнялися від офіційних результатів.

"У Клівленді (столиці штату ), як і в Києві, громадяни мають право переконатися, що вибори пройшли чесно, і що підраховано кожен голос", - вважає політик.

"Громадяни мають право на те, щоб офіційні особи полегшували голосування, а не заважали йому. Громадяни мають право на такі машини для голосування, які зберігають паперові документи, щоб їх можна було використати при незалежному аудиті або перерахунку голосів", - підкреслив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування