Спостерігачі за виборами в Україні коштуватимуть США 3 мільйони доларів

Четвер, 9 грудня 2004, 11:02
Президент України Леонід Кучма провів телефонну розмову з Держсекретарем Сполучених Штатів Америки Коліном Пауеллом.

У ході бесіди Пауелл привітав главу держави із прийняттям Україною важливого політичного рішення – ухваленням пакету законів, які забезпечують розв`язання політичної кризи в Україні, повідомили в прес-службі президента України.

Держдепартамент США вважає рішення Ради України "перемогою українського народу", сказав на брифінгу в середу офіційний представник Держдепа Едам Ерлі.

За його словами, громадяни країни "через свої інститути й за допомогою власних законів допомогли перебороти виборчу кризу й направили країну на шлях, який відповідає волі народу".

"Це досягнення, яке ми маємо привітати", - сказав офіційний представник зовнішньополітичного відомства США.

"Ми звертаємося до всіх сторін зробити все, щоб вибори 26 грудня були демократичні, вільні й чесні, а результати відображали волю народу України", - сказав Ерлі.

Він повідомив, що США направлять додатково $3 мільйони на потреби ОБСЄ, які у свою чергу, направлять кошти на фінансування 100 американських спостерігачів на виборах.

У свою чергу заступник держсекретаря США Річард Армітидж в інтерв'ю "Новому каналу" у середу ввечері заявив, що у випадку чесних президентських виборів Україна матиме можливість істотно поглибити відносини із США, незалежно від того, який кандидат переможе.

"Я думаю, що у випадку вільних і чесних виборів - неважливо хто переможе - є можливість більш значних відносин зі Сполученими Штатами, з НАТО", - сказав Армітидж, додавши: "Це могло б бути світле майбутнє".

Армітидж також висловив Україні подяку "за рішення українського уряду допомагати нам (США) і іракському народу в Іраку".

Відповідаючи на питання про те, як США оцінюють рішення українського парламенту про виведення миротворців з Іраку, і що новий президент може підтримати таке рішення, перший заступник держсекретаря сказав: "Насамперед, ми поважаємо думку Ради. Якщо буде демократично обраний уряд, ми повинні будемо поважати його думку й рішення. Але давайте дочекаємося закінчення виборів, і подивимося, де ми є".

"Ми вдячні, що українські сили діяли разом із членами коаліції. Вони зробили чудову роботу, і іракський народ їм вдячний", - відзначив Армітидж.

Відповідаючи на питання про те, чи можна говорити, що у випадку якщо президентські вибори будуть чесними й вільними, Україна може розраховувати на прискорення процесу входження до Євросоюзу і Світової організації торгівлі, Армітидж сказав: "Давайте про Євросоюз будуть говорити європейські друзі", а що стосується СОТ - "якщо Україна буде задовольняти вимоги, то вона буде бажаним членом".

В той же час, глава МЗС ФРН Йошка Фішер привітав рішення Верховної Ради України у зв'язку з політичною кризою в країні.

"Завдяки знайденому українським парламентом політичному компромісу вдалося запобігти погрозі загострення й без того напруженої ситуації в Україні й розчистити шлях до врегулювання кризи", - підкреслюється в розповсюдженій в Берліні заяві керівника німецької дипломатії.

"Великої поваги заслуговує й українське населення, що протягом тижневих мирних протестів довело громадянську самосвідомість і продемонструвало велику відповідальність", - йдеться в документі.

На думку міністра, тепер головне, щоб повторні вибори пройшли "чесно й вільно, під контролем міжнародних спостерігачів".

РІА "Новості", УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...