Україна випередила Польщу. І створила для неї проблеми

Четвер, 9 грудня 2004, 16:44
Україна не повинна ухвалювати рішення щодо виведення миротворців з Іраку в односторонньому порядку, оскільки це створить проблеми для її багатонаціональних союзників, насамперед, для Польщі.

Про це в четвер в інтерв'ю українським журналістам сказав у Брюсселі глава польського МЗС, голова комітету міністрів закордонних справ Ради Європи Влодзимеж Цимошевич.

"Якби Україна прийняла рішення вивести війська, це б створило багато проблем для союзників по багатонаціональній дивізії, у тому числі для Польщі. У нас не було б ким замінити українських солдатів, тому нам потрібно проводити консультації", - сказав міністр.

Цимошевич підтвердив, що польській стороні відоме рішення Верховної Ради про виведення свого контингенту з Іраку, і висловив надію, що "українське керівництво буде відкритим для консультацій зі своїми партнерами".

"Ніхто не повинен приймати повністю односторонні рішення, якщо це може спричинити наслідки для союзників", - підкреслив він.

Цимошевич також відзначив, що "воєнна операція в Іраку не популярна не тільки серед громадськості України, але й Польщі.

"Але якщо влада приймали рішення про участь в операції, вона керувалися вагомими аргументами. Я впевнений, що це рішення було правильним", - додав глава польського зовнішньополітичного відомства.

Крім того, він повідомив, що Польща вже якийсь час розглядає питання про виведення або про скорочення чисельності свого контингенту після виборів і структуризації влади в Іраку.

"Польща вже якийсь час говорить про можливість скорочення свого контингенту. Ми хочемо почати скорочення після виборів в Іраку, і це буде глибоке скорочення - кілька десятків відсотків", - повідомив польський міністр, додавши, що в цьому випадку рішення України про виведення своїх військ "створило б багато проблем".

Як повідомлялося, 3 грудня Верховна Рада підтримала постанову про відкликання українського миротворчого контингенту з Іраку. У постанові відзначається, що у зв'язку з різким загостренням ситуації в Республіці Ірак парламент звертається до президента України Леоніда Кучми з пропозицією про відкликання українських миротворців з Іраку.

Зараз в Іраку перебуває 1589 українських військовослужбовців й 2072 одиниць техніки. Український контингент чисельністю 1600 осіб почав виконання своєї місії в серпні 2003 року. За час служби в цій країні загинули 9 українських миротворців, понад 20 одержали поранення.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування