ЄС включив Україну в "кільце друзів" і простягнув руку

Четвер, 9 грудня 2004, 17:47
Європейський Союз заклав основи своєї майбутньої політики щодо України як однієї із сусідніх країн, які в принципі не можуть вступити до ЄС.

У четвер у Брюсселі оголошено про намічений план дій щодо 7 країн-партнерів, серед яких - Україна й Ізраїль.

"Мова не йде про політику подальшого розширення Союзу, - підкреслила на прес-конференції член Європейської Комісії Беніта Ферреро-Вальднер, відповідальна за зовнішні зв'язки ЄС.

"Це не наносить шкоди перспективам європейських країн, які в певний момент у майбутньому зможуть побажати висунути свою кандидатуру на вступ. Але це не передбачає перспективи їхнього приєднання до Союзу", - сказала вона.

За її словами, метою Брюсселя є "створення "кільця друзів" навколо нашого розширеного Союзу. Він досить розширений, і наші друзі довкола нього повинні скористатися цим розширенням, процвітанням і стабільністю, які є всередині ЄС. Ми простягаємо руку цим країнам".

Перші плани дії Європейської Комісії погоджені з Україною, Молдавією в Європі, а також з Йорданією, Марокко й Тунісом за її межами.

Нові плани дії готуються до майбутнього року з Ліваном, Єгиптом і трьома кавказькими країнами - Грузією, Вірменією й Азербайджаном, повідомила Ферреро-Вальднер.

План дій пропонує допомогу по приведенню законодавчо-нормативної бази у відповідність із законодавством ЄС для розширення доступу до внутрішнього ринку Євросоюзу; участь у певних програмах ЄС у сфері освіти, науки й охорони навколишнього середовища.

Він також припускає підвищення співробітництва щодо обслуговування кордонів, міграції, боротьби з торгівлею людьми, організованої злочинності, відмивання грошей, а також фінансово-економічних злочинів; удосконалення зв'язків з ЄС в енергетиці, транспорті, охороні навколишнього середовища й інформаційних технологіях.

Крім того, пропонується підвищити рівень діалогу й співробітництва в сфері боротьби з тероризмом і поширенням зброї масового знищення, а також у діяльності, спрямованій на розв’язання регіональних конфліктів.

Особлива увага в ньому приділяється демократичному проведенню виборів відповідно до норм і стандартів ОБСЄ й Ради Європи.

"Підкреслюючи тверду підтримку, ке ЄС надає щодо вступу України у СОТ, план дій також передбачає розгляд можливості встановлення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС після вступу України у СОТ", - йдеться в повідомленні.

В представництві Єврокомісії також відзначили, що впровадження Європейської політики сусідства буде підтримуватися підвищеною фінансовою допомогою. У рамках нинішнього бюджету TACIS й MEDA - партнери ЄС – мають одержати EUR8,5 млрд. в 2000-2006 роках.

Комісія пропонує фактично подвоїти цю суму на 2007-2013 роки й виділити на новий європейський інструмент політики й партнерства майже EUR15 млрд.

План буде переданий для схвалення Радою з питань співробітництва між Україною і Євросоюзом після проведення демократичних президентських виборів.

Єврокомісія рекомендує Раді міністрів ЄС передати цей план для схвалення "як тільки події, включаючи проведення вільних і чесних виборів, дозволять розглядати його впровадження", повідомили в четвер у представництві Єврокомісії.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування