Росія "ляже кістьми" через свій фундаменталістський макіавелізм

Четвер, 9 грудня 2004, 19:27
Під час президентських виборів Росія правомірно втручалася у внутрішні справи України з погляду стратегії, але припустилася тактичних помилок.

Про це заявила в інтерв'ю російській "Новій газеті" доктор соціологічних наук, керівник Центру вивчення еліти Інституту соціології РАН Ольга Криштановська.

"Стратегічно Росія обрала шлях, що відповідає нашому національному інтересу. Ми хочемо мати в найближчій нам країні дружнє керівництво. Це цілком виправдано", - вважає соціолог. У той же час, на її думку, "при правильній стратегії були допущені тактичні помилки".

Серед таких помилок Криштановська називає три головних. По-перше, каже вона, "мало й слабко говорилося про те, що Росія поважатиме будь-який вибір українського народу". "Така тактика привела до того, що Ющенко став більш антиросійським, ніж був до початку виборов", і тепер у випадку його успіху з ним буде складно працювати, вважає російський соціолог.

Другою помилкою Криштановська вважає, що "люди, які відповідали за цю роботу в Україні, дотепер не проявляли себе блискучими менеджерами". "Так чому отут, у такій важливій справі, на них понадіялися?" - дивується соціолог.

І по-третє, великою помилкою російської влади Криштановська називає "макіавелізм". "Мені здається, що це велика помилка нашої влади: хитрувати, інтригувати, казати одне, а робити інше. Американці роблять те ж, що й ми, але вони це роблять під прапорами демократії. А ми - прикриваючись фіговим листком власної хитрості. От і програємо!" – каже Криштановська.

Підтверджуючи, що на цих виборах в Україні було багато російських технологів, соціологів й "інших інженерів політичних процесів", Криштановська відзначає:

"У Кремлі - дві лінії є: "тверді ліберали" й "м'які силовики". І на Україні їм відповідали дві команди: "блакитні" й "жовтогарячі" технологи". "Блакитних" було, звичайно, набагато більше".

"Жовтогарячий" технолог Белковский працював для "своєї дівчини" Тимошенко, я думаю, головним чином з інтересу", - продовжує вона, і відразу додає: "Але цей його "інтерес" був корисний для Росії, тому що наше керівництво мало можливість одержувати інсайдерську інформацію про стан опозиції".

Агітацію російського телебачення за Януковича соціолог пояснює в такий спосіб: "В Україні ми були свідками гострої конкурентної боротьби між Заходом і Росією. Заперечувати це безглуздо. Йшло перетягування каната. Наше телебачення протягом усього шоу гикало: "Пу-тін! Пу-тін!". Телебачення вболівало за "нашого".

Криштановська вважає, що "об'єктивні умови зараз такі, що поділ України реальний". Більше того, на думку соціолога, це "у якомусь сенсі в інтересах Росії", припускаючи, що Росія в такому випадку "поверне собі Крим, Одесу, промислові області Донецька, Дніпропетровська й Харкова".

"Треба сказати, що в Росії (СРСР) є великий досвід поділу країн. Згадайте розділену Німеччину, В'єтнам, Корею. На наших очах Росія веде політику розколу Грузії, намагаючись приєднати до себе Абхазію й Південну Осетію. Чого ж дивуватися, якщо той же сценарій почне вимальовуватися в Україні", - вважає вона.

Якщо ж переможе Ющенко, а Україна збережеться як єдина держава, це приведе, до зниження рейтингу Путіна й активізації російської опозиції, каже Криштановська.

На її думку, "Кремль кістьми ляже, щоб Ющенко не переміг". "Це питання навіть не особистого рейтингу пана Путіна, це - загроза геополітичного провалу країни, що викличе невдоволення населення політикою держави, розчарування в її силі, у її лідерах", - каже вона.

В цілому ж негнучку поведінку Росії щодо України й непримиренність своєї країни до інших, незапланованих результатів Криштановська вважає помилковою, і називає "фундаменталізмом".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування