США знову очікують чесності й прозорості на виборах в Україні

Четвер, 9 грудня 2004, 19:53
США вважають, що українська влада має зробити все можливе для втілення рішень від 8 грудня й запобігання фальсифікації й порушень, щоб виборчий процес із довірою сприймався громадськістю.

Таку позицію Сполучених Штатів щодо повторного другого туру президентських виборів в Україні проголосив заступник представника місії США в ОБСЄ Пол Джоунс перед постійною радою ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє прес-служба американського посольства в Києві.

"США підтримують проведення вільних, чесних і прозорих виборів в Україні 26 грудня, які забезпечать результат, що відображає волевиявлення народу України", - йдеться у заяві місії.

"Всі ми в співтоваристві ОБСЄ уважно спостерігали за ходом подій в Україні. Ми всі зацікавлені у швидкому й мирному вирішенні кризи в Україні шляхом демократичного процесу", - підкреслюється в документі.

Сполучені Штати закликають всі сторони повною мірою співпрацювати для досягнення цієї мети й привітають "важливі кроки", які зробили українські лідери для рішення виборчої кризи.

США підтверджують свою підтримку вкладу міжнародних посередників, зокрема, президента Польщі Олександра Квасьневського, президента Литви Валдаса Адамкуса, Верховного представника Євросоюзу Хав'єра Солани й представника головуючого, генерального секретаря ОБСЄ Яна Кубіша.

Як підкреслив на зустрічі на рівні міністрів, що завершилася в Софії, держсекретар США Колін Пауел, країни колишнього Радянського союзу можуть і повинні мати друзів і на Сході, і на Заході. Концепція "зон впливу" не стосується ситуації в Україні.

"Питання України - це забезпечення того, щоб люди могли здійснювати своє право обирати своїх лідерів у легітимному демократичному процесі", - передає слова Пауела прес-служба посольства США в Україні.

За його словами, всі країни-учасники ОБСЄ зобов'язані підтримувати цей принцип.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування