Кучма перейшов Рубікон і попросив підтримати Ющенка

Субота, 1 січня 2005, 02:04
Президент України Леонід Кучма поздоровив український народ з Новим Роком і Різдвом Христовим.

"Від усього серця бажаю миру й взаєморозуміння всій нашій країні, що пройшла надзвичайно складні випробування й дійсно стала іншою. Ми перебороли свій "історичний Рубікон" - довели право бути незалежною, вільною й демократичною державою", - відзначив президент.

За словами Кучми, підводячи підсумки минулого, сьогодні можна сказати: "Ми заклали потужний фундамент для впевненого руху вперед".

"Тепер перед нами - нові важливі завдання, дійсно новий відлік часу, новий етап розвитку й нова історична дистанція", - вважає він.

"Шлях, що нами пройдено за останні роки, інші країни проходили за цілі десятиліття. І не всім, на жаль, вдалося перебороти його мирно й безкровно. Одні повертали убік через непевність у кінцевій меті.

Інші зупинялися на півдороги, тонули в кризах і протистоянні. Деяких взагалі лякали перспективи будь-яких змін, а все залишалося "як було". Україна ж, незважаючи на всі складності, послідовно й завзято рухалася вперед. І я гордий тим, що цей шлях ми пройшли з вами разом", - заявив Кучма.

Президент підкреслив: "Сьогодні від імені всього українського суспільства хотів би подякувати всім тим, хто боровся за здобуття української незалежності на початку дев'яностих".

"Хто створював фундаментальні інститути української державності - армію, національну валюту, органи влади й місцевого самоврядування, законодавчу, правоохоронну й судову системи. Хто працював над прийняттям української Конституції 1996 року й втілював її в життя", - відзначив Кучма.

"Хотів би висловити слова щирої вдячності також всім тим, хто сприяв втіленню конституційної реформи в 2002-2004 роках. Хто відстоював право на політичний вибір під час минулої президентської кампанії - незалежно від персональних симпатій. Хто забезпечував мирний вихід з недавньої політичної кризи й сприяв замиренню в суспільстві".

За словами президента, особливої поваги заслуговує кожен, хто, незважаючи на політичні пристрасті, продовжував працювати в ім'я добробуту й економічного процвітання України. "Завдяки вашим зусиллям Україна змінилася, зміцнилася й остаточно затвердилася в новій демократичній якості".

"Хотів би також подякувати всім, з ким довелося працювати в останні роки: і вірних соратників, і тих, з ким політика поступово розвела по різні сторони "барикад", - відзначив він.

І тих, для кого критика влади й опозиційність завжди були принциповою справою. Упевнений, що саме завдяки такій діалектиці - шляхом постійного подолання протиріч - Україні вдалося досягти демократичного прогресу. У цьому - запорука нашого подальшого розвитку", - відзначив Кучма.

Президент також побажав політикам, "які прийдуть завтра й будуть визначати обличчя української держави протягом наступних десятиліть, відповідальності, терпіння й дбайливого ставлення до тих досягнень, які своєю працею створили попередні покоління українців".

Кучма підкреслив, що в наступному, 2005 року, в України буде вже новий президент. "І вся Україна, кожен її регіон й окремий громадянин повинні прийняти цей демократичний вибір як свій власний. Адже ця людина буде мати потребу у вашій підтримці", - відзначив він.

Кучма висловив упевненість, що попереду Україну чекають добробут і процвітання. "Вірю, що в нашому багатонаціональному суспільстві завжди будуть панувати згода й мир", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування