Буша закликають прилетіти в Київ, щоб підтримати Ющенка

Неділя, 2 січня 2005, 17:25
У відносинах України та США в найближчому майбутньому може постати одна проблема – український контингент в Іраку.

Про це пише колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у статті "Наступні кроки в Україні" в газеті The Washington Post.

Він нагадав, що обраний президентом Віктор Ющенко закликав до виведення українських військових з Іраку, що підтримується більшістю українців.

Але навіть за умови, що створення коаліції в Іраку є надзвичайно важливим для адміністрації Буша, було б помилкою дозволити цьому питанню стати домінуючим у двосторонніх відносинах, вважає Пайфер.

Бачення майбутнього України, як демократичної держави з процвітаючою ринковою економікою та близькими зв'язками з Європейськими інституціями дуже близьке до бачення, яке є в Вашингтоні.

Пайфер оприлюднив план, який може допомогти Ющенку, щоб зробити це бачення реальністю.

На його думку, Білий Дім має надіслати Ющенку перші сигнали політичної підтримки.

Ющенко вже сказав, що російський президент Володимир Путін буде першим закордонним лідером, з яким він зустрічатиметься.

Посол вважає, що президент США Буш має запросити Ющенка відвідати Вашингтон відразу після того, чи самому відвідати Ющенка в Києві під час його перебування в Європі.

На думку Пайфера, Ющенко відданий дійсному реформуванню. Тому як тільки він проголосить свої реформаторські пріоритети, США мають передивитися програми допомоги, щоб допомогти йому якнайшвидше отримати відчутні результати.

Вашингтон також має збільшити допомогу Україні, як це було зроблено для Грузії після революції роз.

Адміністрація Буша запросила для допомоги Україні на 2005 рік менше $80 мільйонів. Це можна порівняти з $225 мільйонами на рік, які надавалися Україні у 1990-х роках, коли можливості для змін не були настільки реальні, як зараз.

Інвестиції та торгівля зроблять більше, ніж допомога, для росту економіки та створення кращого життя для українців. Вашингтон має швидко допомогти Києву у створенні сприятливого бізнес-клімату, у вступі до СОТ цього року, у доступі до ринків для українських товарів.

Конгрес також має відмінити поправку Джексона-Веніка.

Після консультацій з Ющенком США мають сформувати підхід, як зробити Україну ближче до Європейських інституцій.

Як вважає колишній посол, США можуть звернутися до лідерів держав-членів НАТО на лютневому саміті підтвердити свою готовність зміцнити зв'язки з Україною. Не справа НАТО пропонувати членство в альянсі. Але Вашингтон має ще раз повторити сказане – якщо Україна хоче приєднатися до НАТО, США підтримують її, коли Україна зробить все необхідне щоб відповідати критеріям НАТО.

ЄС навіть може бути більш привабливим та менш контроверсійним для України, ніж членство в НАТО, додає Пайфер.

Вашингтон має попросити Європейських партнерів донести до Києва, що Україна, яка відповідає демократичним і економічним стандартам Європи, одного дня може привести до членства в ЄС.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...