Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перемога Ющенка змусила російський МЗС виправдовуватися

Понеділок, 3 січня 2005, 11:58
Невтручання у внутрішні справи України є гарантом запобігання загрози "холодної війни".

Про це заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров в інтерв'ю німецькій газеті "Гандельсблатт". Текст інтерв'ю розміщений на офіційному сайті МЗС Росії.

"Якщо ми усі будемо залишатися на позиції невтручання у внутрішні справи України, поваги до права українського народу самому вирішувати, з ким і як йому будувати свої відносини, то я не бачу ніякої загрози "холодної війни", - сказав глава МЗС РФ.

Лавров відкинув думку про існування "підвищених тонів" з боку Росії стосовно Заходу після подій в Україні.

"З нашого боку не було підвищених тонів. Були підвищені тони з боку західних спостерігачів після оголошення результатів другого туру голосування. Були підвищені тони з боку опозиції, що фактично закликала своїх прихильників блокувати державні будинки й установи", - сказав міністр.

За його словами, "ми розглядаємо як досягнення, що удалося не допустити кровопролиття, розколу країни (України)".

"З нашого боку ніколи не заявлялося, що ми не готові працювати з тим, кого обере український народ. Завжди підкреслювалася необхідність не втручатися у внутрішні справи України, дозволити українцям самим вирішити цю проблему на засадах своєї Конституції, своїх законів, без закликів до насильства, без будь-якого примусу і залякування людей", - відзначив Лавров.

Він нагадав, що така позиція була зафіксована в заяві Ради Росія-НАТО, яка засідала на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі.

Лавров також відзначив, що МЗС РФ не міг пройти "повз заяви, що робили деякі західні, європейські політики в період між першим і другим туром голосування в Україні".

Зокрема, глава МЗС Нідерландів сказав, що Україна повинна бути з Заходом.

"Коли мене запитали про моє відношенні до такого роду заяв, я сказав, що мене вони дивують, тому що, по-перше, за Україну вирішувати нікому не дано, а по-друге, Україна географічно і геополітично сусідить і з ЄС, і з Росією. Навряд чи на користь єдиній Європі піде спроба відірвати Україну від когось зі своїх сусідів", - відзначив Лавров.

Крім того, президент Польщі Олександр Квасьневський заявив, що Росія без України краще, ніж Росія з Україною. А на питання, для кого краще, він відповів, що для США.

"Тому, якщо дивитися з цього погляду, і якщо вставати на логіку тих, хто говорить, що Україна повинна бути не з Росією, а з Заходом, то, напевно, тут є елемент прагнення ізолювати Росію", - сказав глава МЗС РФ.

За його словами, "це може мати пагубні наслідки для єдиної Європи, на користь якої виступаємо ми, наші партнери по ЄС і НАТО". "Нас і з тією, і іншою організацією пов'язують механізми партнерства. Такого роду заклики прямо суперечать наявним домовленостям. Сподіваюся, що в ЄС і НАТО буде вироблена єдина лінія для того, щоб подібні заяви країн-членів не суперечили загальній, уже наявній позиції", - підкреслив Лавров.

РІА Новини


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...