Ющенко отримає перше попередження. За Азарова

Вівторок, 4 січня 2005, 13:47
5 січня заплановано проведення мітингу протесту молодіжних організацій проти можливої участі в новому уряді Миколи Азарова.

Організатори акції називають першого віце-прем'єра Азарова "одним зі стовпів режиму, що пішов у минуле, організатором податкових репресій проти політичної опозиції, гонителем незалежної української преси".

Приводом до проведення акції стали чутки про те, що Азаров може зайняти один з високих постів у Кабміні при президенті Ющенкові, про що нібито досягнуто домовленості між керівниками блоку "Наша Україна" й Азаровим.

На це, на думку організаторів акції, вказує, зокрема, те, що віце-прем'єр у новорічну ніч разом з Віктором Ющенком перебував на сцені Майдану Незалежності.

Місцем проведення мітингу протесту проти призначення Азарова обрано майданчик біля штабу "Нашої України" в Києві, повідомляє "Остров".

Про підтримку акції заявила також партія "Яблуко". Політрада партії у своїй заяві нагадує, що, відповідно до записів майора Мельниченка, "Азаров постає перед нами не тільки як найближчий соратник Кучми й глава репресивно-податкового апарату, але й як закінчений антисеміт".

"Яблуко" переконане, що Микола Азаров не має жодного морального права входити в уряд народної довіри на будь-якій посаді", - йдеться в заяві.

Зі свого боку, записку на адресу Ющенка, яка названа "Грудка бруду на помаранчевому прапорі", оприлюднив екс-урядовий секретар Кабміну Віктор Лисицький.

Лисицький вказує, що "у свідомості нації Микола Азаров є втіленням ряду жахливих проявів автократичної системи влади - влади й аморальної, і кримінальної".

Колишній урядовий секретар нагадує, що "державний рекет почала саме його (Азарова) податкова адміністрація", і називає те, що робилося в часи перебування Азарова на посадах глави ДПАУ й міністра фінансів "податковим свавіллям".

Крім того, за словами Лисицького, Азаров "був де-факто фінансовим Малютою Скуратовим режиму Леоніда Кучми й виконував його політичні й особисті завдання".

Також невисоку оцінку дає Лисицький діяльності Азарова на посаді 1-го віце-прем'єр-міністра, називаючи його керівником "економічних невігласів" і ставлячи йому в провину "криміналізацію ПДВ".

Більше того, підкреслюючи "непрозорість" діяльності Азарова в створенні ЄЕП, Лисицький, посилаючись на непрямі докази, припускає, що "розкриття підписаних домовленостей дозволить класифікувати його (Азарова) активність як звичайну державну зраду".

Крім того, на думку Лисицького, Азаров "є відверто безсоромним в одержанні різного роду нагород і звань".

"Протягом незалежності він зібрав рекордну кількість відзнак. Навіть останніми тижнями примудрився одержати Державну премію разом з Віктором Пінчуком", - вказує Лисицький, після чого запитує: "Невже вміння красти народні гроші вже є заслугою перед державою?"

Нагадуючи Ющенкові, що він обіцяв "нові обличчя на державних посадах", Лисицький вказує, що "поява Миколи Азарова поруч із Вами на Майдані ставить під сумнів реалістичність Ваших же запевнень у створенні якісно нової влади".

Відгукнувся на чутки про можливе призначення Азарова в новий уряд й голова видавничого і поліграфічного підприємства “Такі справи” Сергій Данилов.

"Аж моторошно стає, коли уявляєш, що це може бути правдою. Пан Азаров є одним із стовпів попереднього режиму, який не просто заважав розвиватися чесному підприємництву. Він створив Державну податкову адміністрацію, яка, згідно із соціологічними опитуваннями, визнана найбільш корумпованою структурою в Україні", - пише Данилов.

Сергій Данилов нагадує, що його рідний брат Олександр "має статус політичного біженця у Литовській Республіці через переслідування його податковими та іншими нібито правоохоронними органами України".

"Якщо раптом чутки підтвердяться, і Віктор Ющенко зробить хоча б спробу запропонувати Миколу Азарова на урядову посаду, то це означатиме, що він одним цим жестом перекреслить довіру, яку йому висловили всі люди на майдані, а особливо довіру підприємців", - підкреслює Данилов.

"Українська правда"

Читайте також:

Навіть Азаров прийшов на Майдан з Ющенком

Заступник Януковича не піде в опозицію до Ющенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування