Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голову "Нафтогазу" звинувачують у помилкових відносинах з туркменбаші

Середа, 5 січня 2005, 13:47
Несподіване підвищення Туркменістаном ціни на природний газ є наслідком серйозних помилок компанії "Нафтогаз України".

Таку думку в інтерв'ю "Німецькій хвилі" висловив віце-президент фонду "Стратегія-1", колишній заступник керівника проекту Євро-азійського нафтотранспортного коридору Михайло Гончар.

Як відомо, з початком нового року Туркменістан припинив постачати газ до України, вимагаючи підвищити ціну на нього з дотеперішніх 44 доларів за тисячу кубометрів до 60 доларів.

Туркменістан виправдовує свої кроки тим, що зростають витрати, зокрема, на утримання газогонів. Зокрема, ростуть ціни на труби, які Туркменістан купує саме в України за світовими цінами.

3 січня "Нафтогазом України" було підписано новий контракт, згідно з яким, ціна туркменського газу на 2005 рік підвищилася майже на третину - з 44 до 58 доларів за тисячу кубометрів. З 2006 року Туркменістан планує далі підвищити її до первісно планованих 60 доларів за тисячу кубометрів.

За словами туркменського президента Сапармурата Ніязова, новий контракт на 2005 рік має спеціальний пункт, за яким ціни на газ для України зростатимуть, якщо зростатиме ціна українських труб для Туркменістану, повідомляє радіо "Свобода".

На думку Гончара, основної критики заслуговує не Ашгабат, який прагне продавати газ за максимальною ціною, а Київ, точніше, компанія "Нафтогаз України". Тому причини слід шукати в умовах контрактів, які свого часу підписувала компанія "Нафтогаз України", вважає експерт.

Гончар переконаний, що якби в договір був закладений принцип формування ціни, тобто цілком конкретна формула, Україна б не опинилася перед ультиматумом, коли ціна на газ формувалася Туркменістаном, на думку експерта, за принципом "хочу, і так має бути".

Експерт також не виключає, що до створення цієї проблеми може бути причетна Росія як стратегічна транспортна країна туркменського газу.

В той же час, завідувач редакції економіки газети "Киевские ведомости", експерт із питань нафти й газу Михайло Кухар вважає підписаний контракт перемогою української сторони.

"Ми з вами стали свідками однієї з найцікавіших на пострадянському просторі газових баталій, що відбувалися останніми тижнями. Україна витримала цей шантаж (ультимативне підвищення ціни Туркменістаном). Вона вдалася до бойкоту цього ультиматуму", - сказав Кухар в інтерв'ю радіо "Свобода".

За його словами, "Україна має у своєму розпорядженні вже оплачений запас газу приблизно до вересня цього року, а туркменбаші, коли б він відмовився продавати газ Україні, довелося б запалити по всій своїй країні газові факели".

Втім, Кухар вважає, що домовленості з Туркменістаном не обмежуються підвищенням ціни з 44 до 58 доларів.

"Я думаю, що цей надлишок ціни буде компенсований якимись зручними для України бартерними поставками. Інакше "Нафтогаз" не пішов би на ці умови", - сказав експерт.

З іншого боку, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима поскаржився в інтерв’ю радіо "Свобода", що "офіційні особи не хочуть інформувати громадськість, ані мене як народного депутата і як голову підкомітету з питань газової промисловості, чи мало місце підписання угоди, за якими параметрами угода підписана, хто санкціонував в уряді підписання цієї угоди".

За його словами, український уряд сьогодні представлений як перехідний виключно в одній особі Миколи Азарова, "тому що немає прем’єра, немає віце-прем’єр-міністра з питань ПЕК, немає міністра палива і енергетики, бо він вже у відставці, а заодно він у відпустці".

"Якщо жоден посадовець не давав "добра" керівнику НАК "Нафтогаз" на підписання цієї угоди, і якщо ця угода є ним підписана, і якщо в тій угоді є ціна 58 доларів за тисячу метрів кубічних газу, значить, це (чисто логічно ви можете порахувати і без мене) створить проблеми Україні розміром в 500 мільйонів американських доларів", - підкреслив народний депутат.

На церемонії підписання нового контракту в Ашгабаті керівник "Нафтогазу України" Юрій Бойко сказав, що цілком задоволений ним.

Ашгабат, попереджаючи, що перекриє газ, якщо не буде домовленості про нову ціну, наголошував, що це рішення не має жодного політичного підґрунтя.

Нинішнього року Ашгабат має надати Києву 36 мільярдів кубометрів газу.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування