Гавриш знає про прем'єрську угоду Ющенка з Тимошенко

Середа, 5 січня 2005, 15:39
Лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш вважає, що Верховна Рада готова до формування нового уряду в найкоротший термін, а кандидатуру прем'єр-міністра буде схвалено більшістю голосів.

"Парламент готовий завершити процес реформи нової влади після інавгурації президента якомога швидше. Це буде зробити абсолютно нескладно - схвалення кандидатури нового прем'єра може відбутися в 250 і більше голосів", - сказав Гавриш у середу в Києві.

Лідер групи відзначив, що на сьогодні всі кандидатури, про які говорять як про потенційних претендентів на посаду глави уряду - лідер блоку Юлія Тимошенко, один з лідерів блоку "Наша Україна" Петро Порошенко, лідер Партії промисловців і підприємців Анатолій Кінах, один з лідерів блоку "Наша Україна" Віктор Пинзеник і лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз - "мають позиції за межами 226 голосів".

Разом з тим, Гавриш, зіславшись на наявну в нього інформацію, повідомив про існування між Тимошенко й Віктором Ющенком "певної персональної домовленості, яка закріплена угодою" щодо посади прем'єр-міністра.

Кажучи про перспективу нової парламентської опозиції претендувати на посади в складі нового уряду, депутат відзначив, що "опозиція від цього не відмовиться".

"Але судячи з настроїв політичної команди Ющенка, якого-небудь місця в уряді представникам старого режиму не нададуть, а із влади можуть бути викинуті всі представники, котрі мали зв'язки з політичними силами, які були опорою старої влади", - підкреслив Гавриш.

Разом з тим, коментуючи можливість роботи в новому уряді нинішнього в.о. прем'єр-міністра Миколи Азарова, що був першим віце-прем'єром в уряді Віктора Януковича, парламентар не виключив, що "команда Азарова може бути залишена".

Відповідаючи на запитання, чи претендуватиме група "Демократичні ініціативи" на які-небудь посади в уряді, Гавриш повідомив, що "переговорів із представниками нової політичної команди не було".

"Якщо вони не почнуться з 11 січня, то вони вже не відбудуться. Я також не вважаю для себе в політичному плані можливим ініціювати такі переговори. Це - пріоритет переможця", - додав він. (Під час президентської кампанії Гавриш представляв інтереси Януковича в ЦВК).

Кажучи про свою позицію щодо нової влади, лідер парламентської групи зазначив, що "вона - прогнозована". "Я залишуся людиною, що буде підтримувати державні позиції нової політичної команди, і не маю намірів боротися проти будь-яких кроків, які будуть спрямовані на захист національних інтересів розвитку України".

Коментуючи можливе розформування колишньої пропрезидентської парламентської більшості, котра фактично припинила своє існування, її колишній координатор Гавриш сказав: "Ми закінчили політичну історію старої більшості. І, звичайно, ніхто не буде писати заяв про вихід - вона не буде розпускатися на офіційному рівні, оскільки не є інституційною категорією".

У той же час, Гавриш вважає, що нову парламентську більшість, "швидше за все, буде сформовано довкола прем'єр-міністра".

"Саме прем'єр-міністр шукатиме можливості об'єднати довкола себе найбільшу кількість парламентарів і зробити все для того, щоб більшість стала опорою в боротьбі за мандати в 2006 році, щоб прем'єр-міністр, склавши повноваження перед новообраним парламентом, залишився прем'єр-міністром", - сказав він.

Говорячи про склад нової парламентської більшості, Гавриш висловив думку, що більша частина колишньої парламентської більшості "спокійно перейде у нову, оскільки вона, не капітулюючи, підписує нові угоди, про що було заявлено в особі багатьох лідерів фракцій".

"Ми не змінили систему еліт, а проводимо їхню заміну. Візантійськість української політики приведе до того, що у відносинах між новою і старою політичними командами превалюватимуть позитив, ніж деструктив", - сказав він.

У новій парламентській опозиції, на думку Гавриша, будуть комуністи, можливо, СДПУ(о) і частина фракції "Регіони України". Також, припускає Гавриш, в опозицію "може ввійти Олександр Мороз, якому не запропонують належного місця в новому уряді й новій політичній системі".

Крім того, Гавриш вважає, що в опозицію можуть прийти "ще деякі політичні сили, які давно співробітничають із командою Ющенка, але яким не буде місця в його списку".

Депутат також не виключив, що Янукович, котрий очолює Партію регіонів, може прийти в парламент і очолити опозицію.

"Це не виключено. Відповідь досить логічна - маючи за спиною більше 13 млн. виборців, він, так чи інакше, залишається національним лідером, навколо якого гуртуватимуться певні політичні сили в очікуванні 2006 року, які не мають перспективи домовитися з наступним політичним режимом і бути в списку для проходження в парламент", - підкреслив парламентар.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...