Азаров не давав добро "Нафтогазу" ставити автограф поруч із підписом туркменбаші

Середа, 5 січня 2005, 16:14
Уряд України не уповноважував голову НАК "Нафтогаз України" Юрія Бойка на підписання додаткової угоди про поставки туркменського газу в Україну у 2005 році.

Про це повідомив виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду в Києві в середу.

"Уряд не доручав Бойкові підписувати ці документи й не давав йому таких повноважень. На засіданні Кабінету Міністрів це питання не розглядалося", - сказав Азаров.

"Я доручив Бойкові підготувати звіт про результати переговорів і доручив міністерствам фінансів, економіки, палива й енергетики протягом двох днів провести повний аналіз домовленостей і передати на розгляд в уряд для ухвалення рішення".

Крім того, в.о. прем'єр-міністра зазначив: "Я хотів інших цін на газ, але я повинен все це вивчити. Ми запитаємо з голови правління, чим він керувався, коли ставив свій підпис".

За словами Азарова, "як суб'єкт господарської діяльності він (Бойко) має право ставити свій підпис, однак нам цікаво, чим він керувався".

Ми вислухаємо його аргументи, а потім зробимо висновки. А висновки можуть бути найрізноманітнішими. І зробимо це не у віддаленій перспективі, а буквально в найближчі кілька днів", - заявив Азаров на засіданні.

За його словами, "не можна коментувати те, чого не бачив в очі, давати оцінку тому, що не проаналізовано".

Азаров вказав, що новина про підписання угоди і її умови одержали неоднозначну оцінку в пресі.

З іншого боку, прес-служба "Нафтогазу України" у середу повідомила, що умови угоди про поставки туркменського газу в Україну на 2005 рік дозволять уникнути різкого підвищення ціни на газ для промислової групи українських споживачів за рахунок ряду положень документа.

Серед останніх називаються, зокрема, "збереження товарно-грошової форми розрахунків, збільшення у 2,5 рази поставок в Україну "інвестиційного" газу, а також сприятлива кон'юнктура європейських експортних ринків".

Як повідомлялося, Юрій Бойко й президент Туркменістану Сапармурат Ніязов 3 січня в Ашгабаті підписали додаткову угоду, яка передбачає поставку в Україну протягом 2005 року 36 млрд. кубометрів туркменського газу.

Газ в обсязі 31,5 млрд. кубометрів закуповується "Нафтогазом України" за ціною $58 за 1 тис. кубометрів на кордоні Туркменістан-Узбекистан.

Розрахунки за газ будуть проводитися в товарно-грошовій формі: 50% ($913 млн.) - коштами; 50% ($913 млн.) - поставками товарів й устаткування.

Так званий "інвестиційний" газ в обсязі 4,5 млрд. кубометрів буде поставлено в рахунок оплати за роботи й послуги, виконані й зроблені українськими компаніями при реалізації інвестиційних проектів на території Туркменістану.

Торішня додаткова угода передбачала поставку в Україну в 2004 році 36 млрд. кубометрів туркменського газу.

Газ в обсязі 31,5 млрд. кубометрів закуповувався "Нафтогазом України" за ціною $44 за 1 тис. кубометрів на кордоні Туркменістан-Узбекистан.

Розрахунки за цей обсяг здійснювалися в товарно-грошовій формі у пропорції 50/50. Також передбачалася поставка 4,5 млрд. кубометрів "інвестиційного" газу. Разом з тим, фактично Україна в 2004 році отримала лише 1,8 млрд. кубометрів туркменського "інвестиційного" газу


***

На засіданні уряду Азаров також повідомив, що реальний валовий внутрішній продукт України за підсумками 2004 року виросте більш ніж на 12%.

Разом з тим, Держкомстат уже повідомив, що інфляція за 2004 рік в Україні становила 12,4% - тоді як за 2003 вона дорівнювала 8,2%.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Голову "Нафтогазу" звинувачують у помилкових відносинах з туркменбаші

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування