Україну в ЄС прирівнюють до Норвегії

Вівторок, 1 лютого 2005, 10:34
Україна має стати привілейованим партнером ЄС, але, принаймні, поки, вона кандидатом на вступ у Союз не буде.

Так звучить формулювання, на якому зійшлися міністри закордонних справ 25 держав-членів у ході зустрічі в Брюсселі, що пройшла в понеділок.

Про це пише німецька газета "Die Tageszeitung" у статті "Україна буде особливим другом ЄС", переклад якої наводить Інозмі.

Міністри закордонних справ ухвалили в понеділок програму з десяти пунктів, направлену на поглиблення відносин з ЄС. Вона доповнить план дій, прийнятий міністрами ще в грудні. Аналогічні плани існують з питань відносин з Палестиною, Йорданією й Марокко.

Україна також одержує з врахуванням прийнятого в понеділок плану-графіка особливе положення в "колі друзів" ЄС, як любить називати політику щодо сусідніх країн зовнішньополітичний комісар Беніта Ферреро-Вальднер.

Крім зобов'язання розробити швидше, ніж це планувалося, торговельну угоду з Україною й прискорити вступ країни до Світової організації торгівлі, у центрі переговорів будуть перебувати питання, пов'язані з текстильною й металургійною промисловістю.

Крім того, українське законодавство має бути адаптоване до правил, які існують у ЄС, і має бути полегшено візовий режим.

У свою чергу представник Євросоюзу, куратор зовнішньополітичних питань у консервативній фракції EVP Елмар Брок вважає, що між ЄС й Україною мають бути такі ж умови партнерства як у цієї організації з Норвегією.

Наприклад, ця країна підписала Шенгенську угоду, а також тісно співробітничає з ЄС в економічних питаннях.

"Ми повинні запропонувати Україні формат "Європейський економічний простір плюс". Через десять років ми тоді зможемо подумати про можливий вступ", - сказав Брок.

У зв'язку з тим, що минулого тижня через непогоду візит Ющенка було скасовано, тепер на українського президента чекають у Брюсселі приблизно 21 лютого.

Після цього українська делегація й делегація ЄС мають утворити так звану Асоціативну раду, яка остаточно затвердить ухвалений в понеділок додатковий план дій.

Коментар Беніти Ферреро-Вальднер щодо рішення ЄС читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...