У Мельниченка більше шансів отримати 5 тисяч євро, ніж стати депутатом

Середа, 2 лютого 2005, 13:01
Колишній офіцер Державної служби охорони Микола Мельниченко може не стати народним депутатом, навіть якщо Європейський суд з прав людини ухвалить рішення на його користь.

Про це повідомила журналістам у середу уповноважений у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини, заступник міністра юстиції України Валерія Лутковська, яка представляє інтереси держави в Європейському суді.

За її словами, якщо Європейський суд ухвалить остаточне рішення на користь Мельниченка, той зможе звернутися до Верховного суду про перегляд його справи. І якщо Верховний суд скасує своє рішення про вилучення прізвища Мельниченка із виборчого списку Соціалістичної партії, який формувався до парламентських виборів 2002 року, тоді його буде передано до виконання в Центрвиборчком.

Разом з тим, Лутковська зауважила, що Верховний суд "може, в принципі, прийняти й інше рішення", оскільки "держава повинна забезпечувати перегляд, але ніхто не може забезпечити рішення таке або інше".

"Це буде залежати виключно від рішення Верховного суду України", - резюмувала заступник міністра юстиції шанси Мельниченка бути поновленим у списку СПУ і, відповідно, стати народним депутатом.

З іншого боку, якщо Європейський суд задовольнить скаргу Мельниченка, то держава буде зобов'язана протягом трьох місяців виплатити йому компенсацію розміром у п'ять тисяч євро. "Це рішення "Європейського суду, вимагали значно більше", - додала вона на уточнююче запитання, відмовившись називати суму "з міркувань етики і поваги до заявника".

З приводу закидів у політичному підгрунті поданої до Європейського суду апеляції, Лутковська наголосила, що "це правова суперечка, яка не має жодного стосунку до політики".

Також вона підкреслила, що вже шостий рік представляє інтереси України в Європейському суді, і "за цей час ще жодного разу жодного тиску на мене як представника України в Європейському суді не було".

Разом з тим, вона відмовилася уточнювати, які аргументи наводилися при поданні клопотання про перегляд Великою палатою Європейського суду з прав людини рішення у справі "Мельниченко проти України".

"Я не буду говорити, про що саме ми зверталися до Європейського суду, але жодним чином не зачіпалося політичне підгрунтя справи", - зазначила вона. За словами Уповноваженої, "якщо держава висловила певні аргументи, але вони не були сприйняті судом, а держава вважає їх суттєвими", вона може звернутися про перегляд рішення суду.

На запитання про можливі строки розгляду клопотання Лутковська зазначила, що відповідні юридичні акти "не містять жодних термінів як таких". Вона навела для прикладу розгляд двох попередніх апеляцій в справах проти України, один з яких тривав три місяці, а інший – майже рік.

Щодо шансів на задоволення апеляції Лутковська відповіла, що "в середньому тільки 10% (апеляцій) задовольняються Великою палатою (Європейського суду)".

Як повідомлялося, 19 жовтня 2004 року Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі "Мельниченко проти України", яким визнав порушення Україною Конвенції про захист прав і основних свобод людини (в 2002 році Мельниченку було відмовлено у праві балотуватися в народні депутати за списком СПУ).

За період з 1997 року, протягом якого Україна є стороною Конвенції, Європейським судом було прийнято 22 рішення стосовно України, в 21 з яких було констатовано порушення в Україні прав, гарантованих Конвенцією.

Тричі Уповноважений України звертався з клопотанням про перегляд рішення Великою палатою Європейського суду з прав людини, але жодного разу клопотання не було задоволене.

Відповідно до статті 43 Конвенції, будь-яка сторона у справі може - у виняткових випадках – упродовж трьох місяців від дати винесення рішення палатою надіслати до канцелярії письмове колопотання щодо передачі справи до Великої палати. У своєму клопотанні сторона має зазначити важливе питання, що стосується тлумачення або застосування Конвенції чи протоколів до неї, або важливе питання загального значення, які, на її думку, вимагають розгляду Великою палатою.

"Українська правда"

Читайте також:

Перед відставкою Кучма наказав оскаржити рішення Євросуду щодо Мельниченка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...