Януковичу заборонять керувати партією, а Ківалову - академією?

Середа, 2 лютого 2005, 15:45
Депутати Верховної Ради Василь Червоній, Андрій Шкіль, Сергій Олексіюк пропонують Верховній Раді заборонити займати керівні державні посади особам, причетним до порушення виборчого законодавства в ході виборів президента в 2004 році.

Про це сказано в законопроекті "Про люстрацію", внесеному депутатами на розгляд і затвердження Ради, передають Українські новини.

Законопроект передбачає не допускати таких осіб протягом 5 років до обіймання керівних посад в органах законодавчої, виконавчої, судової влади, представницьких і виконавчих органах місцевого самоврядування, правоохоронних органах, Збройних Силах, виборчих комісіях, засобах масової інформації, навчальних закладах, політичних партіях і громадських організаціях.

Якщо кандидат на посаду надав свідомо неправдиву інформацію, він втрачає права займати керівну посаду на період до 10 років, а якщо в діях таких осіб виявлені ознаки корупції або злочину, то спеціальні комісії направляють такі матеріали до правоохоронних органів.

Законопроект також передбачає таку заборону для осіб, які співробітничали з оперативними працівниками колишнього Комітету держбезпеки СРСР до 1991, а з 1991 року - зі спецслужбами інших держав як таємний інформатор або помічник в оперативному одержанні інформації.

Якщо ж такі особи вже займають керівні посади в державних органах, законопроект надає право відповідним органам порушувати питання про звільнення такого працівника із займаної ним посади.

Для перевірки відомостей про кандидатів на посаді, що підпадають під дію цього законопроекту, передбачається створення комісій по люстрації при Раді, обласних радах й їхніх виконавчих органах.

Законопроект передбачає створення при Міністерстві юстиції державного реєстру осіб, які пройшли процедуру люстрації.

Підставою для включення до реєстру є рішення комісії по люстрації про позбавлення певної особи права займати встановлені законопроектом посади.

Депутати в пояснювальній записці до законопроекту відзначають, що останні вибори президента в 2004 році показали, що в Україні функціонує широке коло осіб, які займають керівні посади, які були причетні до порушень виборчого законодавства й робили все можливе, щоб до влади прийшов кандидат у президенти проти волевиявлення виборців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...