Потебенько тримав Тимошенко в СІЗО не для притягнення до відповідальності

Середа, 2 лютого 2005, 19:20
Екс-генпрокурор України Михайло Потебенько заявляє, що кримінальна справа проти Юлії Тимошенко порушувалася для проведення низки оперативно-слідчих дій, а не для того, щоб притягти її до відповідальності.

Про це він повідомив в інтерв'ю журналістам у вівторок у Києві.

"Є певні слідчі дії. Якщо справу порушено не буде, ніхто не має права це робити (проводити очні ставки, вилучення документів)", - сказав Потебенько, відзначивши, що кримінальна справа була порушена "не тому, що когось хотіли притягнути".

Він відзначив, що під час перебування генеральним прокурором "ніяких радикальних заходів щодо Тимошенко не застосовував". Крім того, "ніяких доказів по Тимошенко в той час не було", сказав Потебенько.

За його словами, підстав для притягнення Тимошенко немає, і тому нинішній генпрокурор Святослав Піскун прийняв правильне рішення, закривши кримінальні справи щодо неї й співробітників ЄЕСУ.

Як повідомлялося, наприкінці січня генпрокурор України Святослав Піскун заявив, що Генпрокуратура закрила всі кримінальні справи стосовно в.о. прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за відсутністю складу злочину в її діях.

Генпрокуратура звернулася до МВС із проханням зняти з розшуку екс-керівників ЄЕСУ у зв'язку із закриттям справи.

В 2001 року проти Тимошенко і її чоловіка Олександра було порушено кримінальну справа. Тоді генпрокурором був Потебенько. Вони обвинувачувалися в контрабанді валюти, газу, підробці документів і посадовій підробці, у дачі хабара екс-прем'єру України Павлу Лазаренку, а також у розкраданні державного майна в особливо великих розмірах.

У лютому-березні 2001 року Тимошенко утримувалася в СІЗО, але була звільнена, оскільки Печерський районний суд визнав безпідставність висунутих обвинувачень і скасував санкцію на арешт.

В 2003 році рішенням суду справу було визнано незаконною і закрито по низці епізодів. Однак пізніше колегія Верховного суду скасувала рішення про закриття кримінальної справи стосовно Тимошенко і її чоловіка.

У вересні 2003 року Генпрокуратура, яку на той час очолював Піскун, заявляла, що зібрала докази для обвинувачення Тимошенко в дачі хабара екс-прем'єру Лазаренко на суму $86 млн. 880 тис.

У травні 2004 р. Генпрокуратура порушила щодо Тимошенко кримінальну справу за ознаками замаху на дачу хабара, розглянувши заяву посередника в спробі підкупити суддю.

Генпрокуратура неодноразово вносила в парламент подання про залучення її до кримінальної відповідальності, але всі вони були повернуті.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування