Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна продавала крилаті ракети Ірану?

Четвер, 3 лютого 2005, 08:45
Україну знову звинувачують у незаконному продажу зброї до однієї з країн, внесених Джорджем Бушем до так званої Вісі зла.

Британська "Файненшнл таймс" з посиланням на народного депутата Григорія Омельченка пише про продаж стратегічних крилатих ракет до Ірану, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Омельченко, посилаючись на дані СБУ, заявляє, що з України в 1999-2001 роках було нелегально експортовано 12 крилатих ракет Х-55 повітря-земля, які в Америці відомі як AS-15. Шість із них нібито потрапило до Ірану, шість - до Китаю.

"Файненшл таймс" вважає, що ці звинувачення додають ваги заявам США та інших урядів про те, що Іран намагається розробити ядерну зброю. Також ці звинувачення піднімають проблему того, що Іран та США хочуть удосконалити технологію ракет далекого радіусу дії.

Газета також зауважує, що минулого листопада тодішній держсекретар США Колін Пауелл сказав, що має докази, що Іран намагається переробити балістичні ракети, аби вони могли доставляти ядерні бомби.

Газета додає, що у вересні США наклали санкції на неназвану українську приватну компанію за порушення американської заборони продажу зброї Ірану, проте тоді не було вказано, як саме була порушена заборона чи яку зброю продавали.

Як відомо, в 2002 Україна опинилася в центрі міжнародного скандалу через можливий продаж радарів "Кольчуга" Іраку, санкціонований згідно з записами Миколи Мельниченка президентом України Леонідом Кучмою

Читайте також:

СБУ не пустила в Україну Аль-Каїду, а "Укрспецекспорт" вкрав $5 мільйонів


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування